Strenge maatregelen bij heropening Chinese scholen

De Covid-19 pandemie in China lijkt onder controle. Het dagelijkse leven begint terug op gang te komen en de scholen in lage risicozones heropenen. Maar daarbij komen een pak nieuwe voorzorgsmaatregelen kijken.

Vorige week waren er al enkele scholen in China die de deuren openden. En ook deze week wordt er opnieuw les gegeven in sommige scholen, onder andere in de autonome regio Mongolië. Om de veiligheid te garanderen zijn er wel vergaande maatregelen. Dat meldt Xinhua, de officiële staatspers van China.

De eerste maatregel is al direct duidelijk bij het binnengaan van de school. Er zijn deuren die automatisch de temperatuur meten van de studenten. Daarna moeten de leerlingen een aangewezen wandelstrook volgen naar het klaslokaal. Als een leerling zijn temperatuur abnormaal is, wordt hij of zij direct doorverwezen naar dokters in een geïsoleerde omgeving.

Verluchting klaslokalen

Ook qua faciliteiten zijn er heel wat ingrepen gedaan. Zo wordt elk klaslokaal extra geventileerd. Bovendien wordt elke les op een ander tijdstip beëindigd. Op die manier vermijden ze groepsbijeenkomsten en niet noodzakelijke contacten.

Voor de deur van elk klaslokaal plaatsen ze desinfectiespuiten, schoonmaakdoeken en andere dagelijkse benodigdheden. De klassen zijn ook een pak kleiner. Er wordt een maximum van 30 studenten per klas toegelaten om drukte te voorkomen. We spreken hier wel over middelbare scholen.

Oefenen

Studenten en leerkrachten moeten mondmaskers dragen. De sociale afstand wordt ook gerespecteerd. Om dat allemaal vlot te laten verlopen, werd er voordien geoefend. Chinese leraren en personeel oefenden op het nemen van temperatuur, desinfecteren en het dragen van mondmaskers.

De pandemie in China neemt dan wel af, de toenemende wereldwijde gevallen vormen een grote onzekerheid. De meeste provincies openen dan ook maar gedeeltelijk de scholen. Sommige provincies zijn nog wat terughoudender en openen de scholen nog niet.

Meer