SP.A’er Freddy Willockx neemt na 46 jaar afscheid van actieve politiek

Freddy Willockx © Belga Image

De Sint-Niklase SP.A-politicus Freddy Willockx heeft na 46 jaar afscheid genomen van de actieve politiek. De 69-jarige minister van Staat, die ook federaal en in Europa actief was, neemt er afscheid als voorzitter van de gemeenteraad.

Willockx wordt nu opgevolgd door zijn partijgenote Ilse Bats. Zijn zetel als gemeenteraadslid gaat naar Aster Baeck (Groen). Door te stoppen wil hij ruimte geven aan jongeren, maar Willockx ontkent ook niet dat de beslissing kadert in het voortzetten van het kartel met Groen.

Carrière

Willockx blikte donderdagmiddag tijdens een persontmoeting terug op de hoogtepunten uit zijn carrière en de moeilijkere momenten.

Hij sloot zich in 1968 aan bij de Jong-Socialisten en de BSP. In 1970 raakte hij als 23-jarige verkozen in de gemeenteraad van Sint-Niklaas, waar hij onafgebroken tot donderdagavond 546 zittingen bijwoonde.

In zijn thuisstad was hij raadslid, schepen, burgemeester en laatst nog voorzitter van de gemeenteraad. Een paarse coalitie, onder meer met Nelly Maes (1988), was voor hem de ‘warmste’ coalitie, die met CD&V (2000) de ‘efficiëntste’ terwijl hij de huidige coalitie met N-VA ‘zeer behoorlijk bestuur’ en een ‘uitstekende sfeer’ toeschrijft.

Stadsvernieuwingsprojecten zoals het station, het koopcentrum en de Markt, maar ook de fusie van twee ziekenhuizen en de bouw van het crematorium en aula Heimolen zijn lokale realisaties waar de socialist trots op is. Twee burgerinitiatieven en de beslissing om als eerste centrumstad tegen de Eandis-deal te stemmen zijn twee recente punten waar hij trots op is.

Federaal en Europees

Naast zijn lokaal engagement heeft Freddy Willockx ook een carrière in de nationale en Europese politiek achter de rug. Hij startte in 1973 in de nationale politiek als adviseur bij minister van Economische Zaken Willy Claes.

In 1980 was Willockx korte tijd staatssecretaris voor Financiën. ‘Het belangrijkste gedeelte van de huidige fraudewetgeving dateert van die korte periode: de Bijzondere Belastingsinspectie werd opgericht, de bijzondere mechanismen in de banksector werden gedefinieerd en toen reeds werden de limieten van het bankgeheim wettelijk afgelijnd,’ bracht hij in herinnering.

Het jaar nadien werd Freddy Willockx een korte tijd minister van PTT, wat hij in 1988 nog eens voor een klein jaar werd. Over zijn eerste ministerschap Pensioenen zegt Willockx dat hij ‘weggepromoveerd’ werd als staatssecretaris van Financiën. ‘Ik was te gevaarlijk voor het grootkapitaal’, klonk het.

Vanaf 1992 was Willockx vier jaar minister van Pensioenen. Als vervanger van Willy Claes in het kernkabinet assisteerde hij Jean-Luc Dehaene bij de opmaak van het Globaal Plan. In 1994 werd de Sint-Niklazenaar verkozen voor het Europees parlement. Daar stond hij als Belgisch vertegenwoordiger in de ‘commissie Monti’ aan de wieg van de Europese spaarrichtlijn die het einde betekende van het ‘couponnetjestoerisme’. Dat akkoord uit 1998 werd overigens maar in 2005 wet.

In 1999 was Willockx korte tijd regeringscommissaris, om samen met Karel Van Miert de dioxinecrisis aan te pakken. Sinds 2000 was de socialist enkel nog lokaal actief, een tijd als burgemeester en tot donderdag voorzitter van de gemeenteraad.

De Agusta-affaire is voor hem nog altijd de moeilijkste periode uit zijn loopbaan.

Hobby

Freddy Willockx neemt zich nu voor om zijn geliefkoosde hobby (drieband) nog meer te beoefenen, net als tijd vrijmaken voor voetbal en boeken lezen.

Toch zal hij niet volledig uit het stadhuis verdwijnen. ‘De burgemeester heeft mij gezegd dat ik als ‘gesproken dagblad’ nog altijd op het stadhuis mag komen.’ Een biografie schrijven deed hij in 2010 al (Hier klopt mijn hart).

Nog dit. Freddy Willockx schonk zijn politiek archief aan AMSAB-Instituut voor Sociale Geschiedenis. Het archief over zijn dienstbetoon ging afgelopen week door de papierversnipperaar

Partner Content