Direct naar artikelinhoud
In het nieuws

Luchthaven Luik weigert voortaan VTM Nieuws na bezoek met N-VA-Kamerlid Depoorter bij mondmaskerlevering

Kamerlid Kathleen Depoorter (N-VA) en de Vtm-cameraploeg op het tarmacBeeld RV Twitter Kathleen Depoorter

De luchthaven van Luik laat voortaan Vtm-Nieuws niet meer binnen na een reportage over de levering van een lading mondmaskers. Volgens de luchthaven smokkelde de vtm-ploeg toen N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter naar binnen als lid van de cameraploeg. Zowel Depoorter als Vtm ontkennen. Wat is er die nacht dan gebeurd? 

In de nacht van vrijdag 20 maart op zaterdag 21 maart kwam een grote lading mondmaskers aan op de luchthaven van Luik. Daar was een cameraploeg van RTBF bij aanwezig, net als een van VTM Nieuws. Die laatste kwam er voor de laatste keer. Dat schrijft La Libre en bevestigt de woordvoerder van de luchthaven van Luik aan De Morgen. 

“We laten VTM nooit meer toe”, zegt woordvoerder Christan Delcourt. “Wij ontdekten namelijk achteraf dat in het zog van die cameraploeg ook een N-VA-parlementslid en haar medewerker zijn binnengegaan. In de screening aan de ingang zijn zij doorgegaan voor leden van het VTM-team.”

Kathleen Depoorter (N-VA) gaf op het tarmac een interview aan VTM Nieuws en maakte samen met haar medewerker veel lawaai errond op sociale media. Dat zorgde voor wrevel bij het kabinet van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en bij de FOD Volksgezondheid, omdat het idee ontstond dat niet de Belgische overheid, maar wel de N-VA had gezorgd voor de mondmaskers. Een tweet van VTM-journalist Dirk Van den Bogaert, die van thuis uit had meegewerkt aan de reportage, versterkte dat idee. 

Twitter bericht wordt geladen...

Er ontstonden toen al vragen over hoe het kwam dat Depoorter samen met die cameraploeg op het tarmac van de luchthaven stond. Nu beweert de luchthaven dat ze van niks wist. 

“Normaal gezien laten we nooit zomaar een parlementair binnen, tenzij als lid van een parlementaire commissie of bij een officieel bezoek waar ook het management van de luchthaven dan bij aanwezig is”, zegt Delcourt. “Ik heb nooit contact gehad met iemand van haar team. Onze opzichter ter plekke kreeg pas door dat ze geen deel uitmaakte van het team toen hij zag dat ze geïnterviewd werd. Pas nadat hij haar naam had opgezocht, heeft hij mij op de hoogte gebracht. Dit is een incident waar we zwaar aan tillen, omdat het ook betekent dat we onze beveiliging moeten aanscherpen.”

La Libre vraagt zich af of dit geen schending is van de journalistieke deontologie. Maar heeft de VTM-ploeg Depoorter ook effectief binnengesmokkeld? VTM is niet gehoord door La Libre, maar ontkent met klem tegen De Morgen. Van den Bogaert zei het weekend van de reportage al dat de cameraploeg en de N-VA’er onafhankelijk van elkaar op de luchthaven waren.

“Daar blijf ik bij”, zegt Dirk Van den Bogaert. “Mijn collega’s hebben zich gewoon als journalisten kenbaar gemaakt met hun perskaart en ze kregen een badge en begeleiding op het tarmac. Gezien mevrouw Depoorter daar ook was, is het logisch om haar een woordje uitleg te laten geven, gezien ze betrokken was bij de levering.” 

Politieke motieven?

Depoorter en haar medewerkster hebben zich naar eigen zeggen ook kenbaar gemaakt bij de controle aan de ingang. In tegenstelling tot wat de woordvoerder zegt, hebben ze hem zelfs op voorhand op de hoogte gebracht. 

“Mijn medewerkster had op voorhand contact met een collega van Delcourt op de persdienst van de luchthaven. Bij aankomst heeft een luchthavenmedewerker naar Delcourt gebeld om hem op de hoogte te brengen. Ik stond ernaast toen hij hem belde. En uiteraard was dat als parlementair, als wat anders? Mijn medewerkster heeft dat daar expliciet gezegd.”

Woord tegen woord, want Delcourt is zeker dat niemand van de luchthaven van iets wist voor men Depoorter en haar medewerker toegang gaf tot het tarmac. Waarom komt de luchthaven van Luik hier nu mee, tien dagen na het incident? De luchthaven is voor het grootste deel eigendom van het Waals gewest en de voorzitter van het bedrijf is José Happart, oud-minister voor PS. Happart staat terecht voor corruptie en ongeoorloofde beïnvloeding omdat hij zijn invloed als voorzitter van de luchthaven van Luik heeft gebruikt om ondernemers te bevoordelen. Maar met een politiek spel heeft dit volgens de luchthaven niets te maken.

“Het maakt ons niet uit of het N-VA is of een andere partij”, zegt Delcourt. “Dit is vervelend voor onze veiligheid, want de protocollen zijn niet gevolgd.”