Direct naar artikelinhoud
CoronacrisisVerenigde Staten

Mogelijk tienduizenden Amerikaanse doden, maar Trump blijft zichzelf feliciteren

Anthony Fauci, directeur van het Nationale Instituut voor Allergieën en Besmettelijke Ziektes, houdt zijn briefing in de tuin van het Witte Huis, terwijl president Trump zich om zijn haar bekommert.Beeld Getty Images

Het aantal doden in de VS blijft nog steeds om de drie dagen verdubbelen en geen enkele regio ter wereld doet het op dit moment slechter op de curve dan New York. Intussen claimt president Trump dat zijn regering ‘een zeer goede job’ heeft uitgevoerd als het bij 100.000 doden blijft.

Wereldwijd zijn er nu al meer dan 800.000 geregistreerde besmettingen en het aantal officiële doden schurkt tegen de 40.000 aan, tonen de cijfers van de Johns Hopkins University. Wat het eerste cijfer betreft staat de VS al even op kop met ondertussen ruim 160.000 besmettingen sinds de uitbraak. Wat de dodentol betreft is het land dan weer goed op weg naar die wrange koppositie. Zeker 3.000 mensen zijn al gestorven, en terwijl andere zwaar getroffen landen stilaan een afvlakking in de curve zien, blijft het aantal doden in de VS nog steeds om de drie dagen verdubbelen. In de staat New York is dat zelfs om de twee dagen.

7:31

Anthony Fauci, directeur van het Nationale Instituut voor Allergieën en Besmettelijke Ziektes, voorspelde dit weekend al dat het aantal overlijdens in de Verenigde Staten op minstens 100.000 zou kunnen afklokken. Als het daarbij blijft, zegt president Trump dat zijn regering “een zeer goede job” heeft uitgevoerd. Hij claimde ook een “historische mijlpaal” tijdens een persconferentie op dinsdag: “Er zijn meer dan een miljoen Amerikanen getest, meer dan in welk ander land dan ook.” Zo’n 5.500 mensen zijn in de VS al hersteld van het coronavirus.

New York brandpunt van ziekte

De grootste broeihaard van het virus ligt aan de oostkust van de Verenigde Staten. Geen enkele regio ter wereld doet het op dit moment slechter op de curve dan New York. De staat, met daarin de gelijknamige stad, registreerde bijna de helft van de besmettingen in de Verenigde Staten en ruim een derde van de doden. De burgemeester van de stad New York Bill de Blasio smeekt intussen bij de regering om meer medische hulpmiddelen te sturen. Anders “bestaat het gevaar dat we levens verliezen die gered hadden kunnen worden”, zei hij tegen nieuwszender CNN. “Zondag is D-Day, we hebben zondag hulp nodig.”

Sombere voorspellingen over werkloosheid

Onder Trump was de werkloosheidsgraad in de Verenigde Staten verder gedaald naar het laagste peil in een halve eeuw. De Amerikaanse koepel van centrale banken (Fed) schat nu echter dat een derde van de Amerikaanse bevolking tijdelijk werkloos zou kunnen zijn door het coronavirus, wat neerkomt op een totaal van 47 miljoen banen. Vorige week donderdag meldde het Amerikaanse ministerie van Werk alvast dat er in de voorafgaande week 3,28 miljoen aanvragen voor werkloosheidssteun binnenkwamen, een nieuw record. Economen van de University of Minnesota maken gewag van 4,7 miljoen nieuwe claims deze week.

Drie kwart van Amerikanen moet thuis blijven

In een paar dagen tijd kwam er een serieuze omslag in het Amerikaanse beleid: het devies ‘blijf in uw kot’ geldt nu voor ongeveer drie vierde van de Amerikaanse bevolking. Inwoners van minstens 31 staten, Washington D.C. en Puerto Rico hebben van hun lokale overheid te horen gekregen dat ze enkel hun huizen mogen verlaten voor essentiële verplaatsingen. Toch blijven er staten die zich verzetten tegen lockdownmaatregelen. Zo weigert Missouri ze in te voeren, ondanks een berg pleidooien vanuit de medische gemeenschap. Staten zoals Maryland en Virginia of Washington D.C. kondigden maandag pas de quarantaine af.