De Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra haalde zich de woede van Italië op de hals.
Volledig scherm
PREMIUM
De Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra haalde zich de woede van Italië op de hals. © ANP

Ieder voor zich: hoe corona de Europese Unie doet barsten en de democratie uitholt

Europa vecht even hard tegen zichzelf als tegen het coronavirus. Het is weer ieder voor zich. Rijke landen willen armere niet helpen. Strenge landen vrezen dat de ziekte overslaat vanuit de lakse. En in het voormalige Oostblok, waar de omvang van de crisis eigenlijk nog niet duidelijk is, tast ze de democratie al wel aan.

62 reacties

  • Leopold Vanhoof

    4 jaar geleden
    Met Europa zou alles beter worden en goedkoper. Heel goed dan dat Europa er is of we zouden intussen allemaal aan de bedelstaf geweest zijn.
  • Freddy Demey

    4 jaar geleden
    Europa is er om de (versleten)politiekers een Joke te geven en de rest is prietpraat. Landen kunnen perfect afspraak maken met andere landen zonder al die Europese parlementariërs die daar zoveel aan de belasting betaler kosten. Één munt is ok maar de rest is bla bla bla. Je hebt al die leegbloeden niet nodig om Akkoorden te sluiten. Bespaard veel geld. Net als België de helft teveel politiekers teveel zijn.
  • Michel de Coorebyter

    4 jaar geleden
    Blijkbaar willen sommigen van Europa een tweede België maken, met een noorden die zich doodwerkt en een zuiden die profiteert.
  • Michel de Coorebyter

    4 jaar geleden
    Het probleem van de te lage concurrentiekracht van de Zuid-Europese landen werd al vanaf dag 1 van de Europese gemeenschap als de zwakke plek van de unie aangeduid. De zuiderse landen hebben echter niets aan hun concurrentiekracht gedaan, integendeel, nu is Spanje zelfs een grote voorstander van het zeer dure minimum basisinkomen, op kosten van de anderen natuurlijk. Solidariteit is fantastisch, maar mag niet synoniem worden van profitariaat. De krekel en de mier zijn niet ver weg!
  • mark germanus

    4 jaar geleden
    Het is altijd zo geweest, in Europa ieder voor zich, en het zal altijd zo blijven. Hulp word wel geboden tot het te serieus word.De EU is een mooie droom maar niet meer dan dat.Het volk(plebs) is niet geinteresseerd wat er gebeurd op wereld of europees niveau,maar wel wat er in hun land,stad aan de gang is. Daarom is er weinig interesse voor EU en hun regeltjes.