Iedereen met mondmasker op straat? ‘Geen goed idee’, volgens Van Ranst

© Tom Palmaers

Jan Vermeulen, burgemeester van Deinze, zou graag zien dat iedereen op straat een mondmasker draagt. Viroloog Marc Van Ranst vindt dat geen goed idee.

edm, vsa

In Aziatische landen doen ze het al langer, en ook hier duiken nu vaker mensen op die een mondmasker dragen om zich te beschermen. Jan Vermeulen, burgemeester van Deinze, zou dat zelfs nog vaker willen zien. ‘We moeten meer mensen helpen zichzelf beter te beschermen, desnoods met (zelfgemaakte) mondmaskers’, zo tweette Vermeulen (CD&V) vandaag. Hij schaart zich zo achter partijgenoot Hendrik Bogaert, die zondag eenzelfde geluid tweette.

Maar het zijn niet enkel politici die de mening zijn aangedaan: Jean-Luc Gala, specialist infectieziekten aan het Universitair ziekenhuis Saint-Luc, liet gisteren in Knack optekenen dat ‘de overheid élke Belg zou moeten verplichten om een mondmasker te dragen'.

In een aantal Europese landen zoals Tsjechië, Slowakije, Slovenië en Bulgarije wordt het door de overheid al verplicht. Tsjechië riep dit weekend met ‘#Masks4All’ Europa op om gedurende de pandemie consequent mondmaskers te dragen. Ook The Washington Post meldde gisteren dat de 'Centers for Disease Control and Prevention’ eenzelfde gebod overwegen.

Dat is opmerkelijk, omdat de Wereldgezondheidsorganisatie maandag herhaalde dat ze mensen adviseert om geen mondmasker te dragen, tenzij ze besmet zijn met het nieuwe coronavirus.

Ook viroloog Marc Van Ranst gaf die boodschap vanavond in Terzake: het heeft volgens hem geen zin om op straat een mondmasker te dragen. Een masker beschermt niet zozeer de drager, het voorkomt wel dat mensen die besmet zijn anderen besmetten. Maar zegt de viroloog: ‘Zieke mensen moeten thuisblijven.’

Van Ranst, die vreest voor een opbod aan straffe maatregelen, stipte ook aan dat er gewoon te weinig mondmaskers zijn in ons land. ‘Zelfs voor wie ze wel nodig heeft, zijn er niet genoeg.’ Het maakt een discussie over het nut om iedereen een masker te laten dragen, wat virtueel.

Enkel op plekken waar social distancing moeilijk ligt - een werkplek waar je geen anderhalve meter afstand kunt garanderen - kan je eventueel wel een mondmasker dragen, zei Van Ranst, die ook herhaalde dat een mondmaskers dragen voor- en nadelen biedt. ‘Er zijn plaatsen waar het enige nut heeft, er zijn plaatsen waar het geen nut heeft. Je moet ze ook altijd op- en afzetten, wat ook weer niet zo hygiënisch is, want dan moet je je gezicht aanraken. Maar als je je geruster voelt met een masker, moet je dat maar doen. Als het je hersenen rust geeft, is er niets tegen’, besluit de viroloog.

Maakt corona ons contactgestoord?

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Het dagelijkse leven ligt stil, zit in quarantaine, speelt zich in het beste geval af op minstens anderhalve meter afstand. Zullen we elkaar na deze crisis weer een hand geven, begroeten met een kus, wie weet zelfs knuffelen? Of gaat het collectieve wantrouwen nooit meer weg? ‘Social distancing kan de nieuwe norm worden.’

Juridisch staartje: een mondmasker dragen lijkt strafbaar

© rr

Het boerkaverbod botst onhandig op de coronacrisis.

Tot voor kort waren ze totaal afwezig op straat, maar sinds het begin van de coronacrisis beginnen ook de Belgen op straat een masker te dragen voor neus en mond, net zoals dat in nogal wat Aziatische landen al gebruikelijk is.

Maar is dat toegestaan? In België geldt al sinds 2011 een wet die het strafbaar maakt om zich op publiek toegankelijke plaatsen te begeven met het gezicht geheel of gedeeltelijk bedekt of verborgen zodat men niet herkenbaar is, het zogenaamde boerkaverbod.

Op dat verbod zijn maar drie uitzonderingen mogelijk: andersluidende wetten, zoals de plicht om een helm te dragen op een motor, arbeidsreglementen, zoals de plicht om een stofmasker te dragen wanneer men asbest verwijdert, of politieverordeningen naar aanleiding van festiviteiten zoals carnaval.

Alles wat niet onder die uitzonderingen valt, is per definitie verboden. Strikt genomen moet een de wet gehoorzamende burger besluiten dat hij in het openbaar gewoon geen mondmasker mag dragen.

Slecht opgestelde wetgeving

Waarschijnlijk is er geen politieagent die het in deze omstandigheden in zijn hoofd zou halen om iemand met een mondmasker een bekeuring te geven, maar formeel gezien is een mondmasker op straat veelal verboden’, zegt Jogchum Vrielink, professor mensenrechten aan de Université Saint-Louis.

Vrielink heeft al vaker gewaarschuwd voor de ridicule effecten die de wet zou hebben bij consequente toepassing: ‘Het is slecht opgestelde wetgeving die alleen gemaakt is voor en wordt toegepast op vrouwen in nikab’. Hij verwijst naar de situatie in Frankrijk waar je ook om ‘gezondheidsredenen’ kan afwijken van het verbod: ‘Als we deze regelgeving willen behouden, laten we dan tenminste de uitzonderingen doordacht formuleren.’