Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Overlijden 12-jarig meisje leert: geen enkele leeftijd ontsnapt aan corona

Het 12-jarig meisje overleed in het Gentse UZ.Beeld Thomas Sweertvaegher

Er was al door experten voor gewaarschuwd. Ook jongere mensen kunnen ernstig ziek worden en zelfs sterven door Covid-19. Maar het overlijden van een 12-jarig meisje in Gent brengt het gevreesde virus voor zowat elke ouder in dit land wel erg dichtbij.

Soms krijgen ook interfederale woordvoerders, die elke dag weer moeten meedelen hoeveel mensen besmet, opgenomen in het ziekenhuis of gestorven zijn door corona, het extra moeilijk. Viroloog Emmanuel André kreeg dinsdag nauwelijks gezegd wat moest gezegd worden. Dat er voor het eerst een kind, een meisje van 12 jaar, gestorven bleek door het virus. 

En dat het razendsnel was gegaan. Na drie dagen koorts ging haar toestand erg achteruit. Tot ze uiteindelijk bezweek. “Dit raakt ons bijzonder, als arts, als ouder en als mens”, zei de collega van André, Steven Van Gucht. “Een geval als dit is erg uitzonderlijk en zeker niet de regel.”

Hoe kan het dat een 12-jarig kind sterft aan corona? Het is een vraag waar, voorlopig, geen enkele wetenschapper kan op antwoorden. Daarvoor is nog veel te weinig bekend over het nieuwe coronavirus. Uit de meeste onderzoeken blijkt wel dat kinderen als ze besmet raken doorgaans mildere symptomen ontwikkelen of zelfs helemaal niet ziek worden.

Dat blijkt ook uit gegevens van het interfederaal onderzoekscentrum Sciensano, dat de epidemie op de voet volgt. Op zijn website publiceert het centrum elke dag hoeveel mensen officieel besmet zijn met corona. Bij de 0- tot 9-jarigen gaat het om 101 bevestigde gevallen, 58 jongetjes en 43 meisjes. Bij de 10- tot 19-jarigen zijn er 138 officieel besmetten, 67 jongens en 71 meisjes. Aangezien tot nu toe hoofdzakelijk mensen met ernstige symptomen en gezondheidswerkers getest worden, mogen we er dus van uitgaan dat er 239 serieus zieke min-twintigers zijn. Wat op een totaal van 12.775 officieel besmetten een kleine groep is. Tot nu toe waren er in ons land nog geen sterfgevallen geweest van jongeren onder de 20 jaar.

Maar het kan altijd fout lopen, op elke leeftijd, stelt viroloog Van Gucht. “Waarom het misloopt, weten we niet. Het is belangrijk dat dit geval per geval onderzocht moet worden. Een geval als dit herinnert er ons ook aan dat alle leeftijden, van 10 jaar tot de hoogste leeftijd, complicaties kunnen ontwikkelen.” Het meisje had, voor zover geweten, geen onderliggende klachten.

Zoom-gesprek

De Stad Gent reageert alvast erg aangeslagen. Het meisje volgde les in een van de stadsscholen, Freinetschool De Harp. “Een leerling verliezen is altijd tragisch, maar in deze omstandigheden is het ronduit vreselijk”, zegt een hoorbaar geëmotioneerde schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen). “Het ziekenhuis waar het meisje overleed, het UZ Gent, zorgt voor de opvang van het gezin. Wij zijn als stad hard bezig met iedereen op school. Maar het is moeilijk als je steun en zorg enkel schriftelijk en online kunt bieden. En voor de school en de jonge leerlingen is het zwaar omdat ze hun verdriet, gezien de sluiting, niet gezamenlijk kunnen verwerken.”

Alle ouders, leerkrachten en leerlingen van de betrokken school zijn op de hoogte gebracht via een mail. De stad Gent kreeg ook hulp aangeboden van de Bleekweide, een expertisecentrum voor rouwverwerking. Decruynaere: “Die gespecialiseerde hulp is zeker welkom. Het is onwezenlijk dat de kinderen en het schoolteam op deze manier afscheid moeten nemen.”

Volgens Lut Celie, psychotherapeute bij de Bleekweide, is fysiek afscheid kunnen nemen en dat samen verwerken inderdaad heel belangrijk. Maar nu dat niet kan, door de coronamaatregelen, zijn er andere alternatieven. Woensdag houdt ze een ‘Zoom-gesprek’ met de klasgenootjes en leerkrachten van het overleden meisje. “We willen via een videogesprek focussen op wat er bij hen leeft”, legt Lut Celie uit. “We willen vooral luisteren en kijken waar de noden zitten. En we willen hen tools proberen geven om om te gaan met hun gevoelens, emoties en hun kwaadheid tegenover het virus.”

Het zal wellicht ook niet bij die ene sessie blijven. Hoeveel er nodig zullen zijn, kan de psychotherapeute niet zeggen. “We moeten ook oog hebben voor individuele noden. Een beste vriendinnetje of een kind dat er meer nood aan heeft, kunnen we ook aparte sessies geven. En niets belet dat er nadien, van zodra het weer kan, nog een afscheidsmoment georganiseerd kan worden voor de groep, met teksten, muziek en foto’s. Als daar behoefte aan is. Maar het is heel belangrijk om het rouwproces nu al in gang te zetten en daar niet op te wachten.”

Immens verdriet

Het meisje was tot vrijdag 13 maart naar school gegaan. Daarna werden de lessen opgeschort door de coronamaatregelen. Schepen Decruynaere benadrukt dat het kind nadien geen gebruik heeft gemaakt van de voorziene noodopvang. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid volgt de situatie in de school verder op. Dinsdag waren er geen meldingen van andere kinderen in de bewuste school die zware klachten hebben of gehospitaliseerd zijn.

Ook burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) betuigde zijn medeleven. Hij zegt ‘als vader en als mens’ diep getroffen te zijn. “Gent en het hele land zijn verenigd in een immens verdriet. Onze gedachten en ons medeleven gaan uit naar het gezin, de familie en de schoolgemeenschap De Harp.”

Het UZ Gent wou geen commentaar kwijt.