Minister De Croo: "Als we Italië en Spanje niet helpen, zullen de gevolgen ook voor ons zwaar zijn"

Minister van Financiën De Croo (Open VLD) is ervan overtuigd dat Europa moet ingrijpen om de zwaarst getroffen lidstaten te helpen. Vooral Nederland staat op de rem daarvoor. "Nederland ziet dit verkeerd. Ze moeten nu niet met het vingertje staan zwaaien."

Nederland is de laatste dagen steeds meer het gezicht geworden van de landen die zich verzetten tegen Europese steun voor Italië en Spanje, de zuiderse lidstaten die erg hard getroffen worden door het coronavirus. De Nederlanders willen het Europese noodfonds nog niet activeren, en verzetten zich ook tegen het uitschrijven van "corona-obligaties", waarmee geld zou kunnen worden ingezameld. 

"Zes maanden geleden zou Nederland alle recht hebben gehad om met het vingertje te zwaaien naar andere landen", zegt minister van Financiën Alexander De Croo in De Ochtend op Radio 1. "Het land heeft zijn overheidsfinanciën veel beter op orde dan de zuiderse landen, en ook dan wij. Mocht dit opnieuw een financiële crisis zijn, zoals tien jaar geleden, dan hadden ze alle recht om zich boos te maken op landen die er de kantjes vanaf hebben gelopen. Maar dit is een ander geval. Het gaat om een gezondheidscrisis, die niet stopt aan de grenzen, en die iedereen treft. Als je ziet dat ze in Italië geen begrafenissen meer kunnen houden, of dat ze in Spanje keuzes moeten maken over wie nog verzorgd kan worden, dan zitten we in een andere situatie."

Het is ook in ons belang om Spanje en Italië te helpen: "We spreken dan niet meer over een kleine economie, zoals tien jaar geleden met Griekenland het geval was. Italië is de derde economie van de Europese Unie, Spanje de vierde. Als we die landen nu een molensteen rond de nek bezorgen waar ze nog jarenlang mee rond gaan lopen, dan gaan wij daar ook de gevolgen van dragen. Zeker landen als België en Nederland, die veel te danken hebben aan import en export, hebben veel te verliezen als Italië en Spanje op de grond liggen."

"Dat België zich heeft onthouden in de Raad, is een schandvlek"

De Croo kijkt ook ontevreden terug op de stemming in de Raad van de Europese Unie vorige maandag, over een investeringspakket van 37 miljard euro om de gevolgen van het coronavirus op te vangen. België onthield zich als enige land bij de stemming, omdat Vlaanderen het niet eens is met de verdeelsleutel, waardoor het grootste deel van het geld voor ons land naar Wallonië gaat. "We hebben daar geen goede beurt gemaakt. De verdeling van dat fonds zit inderdaad niet goed. Men heeft zich gebaseerd op een verdeelsleutel die al bestond, omdat men snel wilde gaan. Dat was niet goed. Maar anderzijds voel ik me er ook niet gelukkig bij dat wij ons als enige land onthouden hebben. Voor ons maken die middelen (samen 66 miljoen euro, nvdr) niet zoveel verschil, tegenover het miljard dat we zelf hebben vrijgemaakt. Onze houding is dan een beetje een schandvlek. En de discussie moet ook niet gaan over hoe dat potje verdeeld wordt. Ze moet gaan over hoe we ervoor kunnen zorgen dat Spanje en Italië niet compleet aan de grond geraken. Want daar hebben we veel meer aan te verliezen."

De minister van Financiën kondigde ook aan dat België zich zal verzetten tegen de plannen van de Franse bank BNP Paribas om 2 miljard van haar Belgische dochteronderneming BNP Paribas Fortis naar Frankrijk te halen, om ze daar als dividend uit te keren. "Wij zullen onze stem als aandeelhouder zeker laten horen in de raad van bestuur. Maar tegelijk vind ik wel dat de financiële sector in ons land al een enorme inspanning doet, door bijvoorbeeld de leningen voor particuleren en bedrijven 6 maanden op pauze te zetten."

Herbeluister hieronder het gesprek met minister De Croo in De ochtend

Meest gelezen