Direct naar artikelinhoud
Relevante cijfersOverzicht

Coronavirus in België in cijfers en kaart: hoe staat ons land ervoor?

Kijk hieronder voor de interactieve kaart.Beeld rv

Het nieuwe coronavirus grijpt wereldwijd om zich heen, en ook België blijft niet gespaard van Covid-19. Wat is de situatie nu in België? Hoe ons land ervoor staat, leest u in de cijfers en grafieken hieronder. 

De dagelijkse verschillen

Het aantal ziekenhuisopnames geldt als de belangrijkste graadmeter om de uitbraak van het virus te meten. Hoe meer dagelijkse opnames, hoe zwaarder de epidemie toeslaat. Maar ook het aantal besmettingen per dag blijft belangrijk, om op korte termijn schommelingen te kunnen waarnemen.

Het gaat in de cijfers zoals altijd om gekende besmettingen. Hoewel er steeds meer wordt getest, gaat het nog altijd om een onderschatting en ligt het aantal reële besmettingen dus allicht hoger.

Besmettingen

Deze curve toont het aantal nieuwe besmettingen per dag in ons land. De gegevens van de jongste vier dagen zijn telkens niet volledig: daarvan is de rapportage nog niet compleet. Er zijn dit najaar al heel wat meer besmettingen vastgesteld dan bij de eerste golf in maart, maar dat is vooral te wijten aan het intensievere testbeleid.

De positiviteitsratio geeft weer hoeveel procent van het aantal afgenomen testen een positief resultaat oplevert. Hoe hoger dit getal, hoe heviger de epidemie woedt in ons land.

Sinds enige tijd volgt Sciensano de epidemie op aan de hand van de zevendaagse gemiddelden van het aantal bevestigde gevallen, de nieuwe bevestigde ziekenhuisopnames, de ingenomen bedden op intensieve zorgen en de sterfgevallen. Dat laat toe om het weekendeffect uit te vlakken.

De cijfers in uw regio

Hieronder op de kaart wordt het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per gemeente grafisch voorgesteld: des te donkerder het rood, des te meer geregistreerde besmettingen in de laatste 14 dagen. Grijze gemeenten kennen al twee weken geen nieuwe besmettingen meer.

Sciensano geeft sinds begin september niet langer cijfers over de laatste 7 dagen, maar over de laatste 14 dagen. Dat geeft volgens het gezondheidsinstituut een “stabieler beeld”. Sciensano zegt intern zelf wel de cijfers over de laatste 7 dagen in de gaten te blijven houden om zo kort op de bal te kunnen blijven spelen en gemeenten indien nodig te kunnen waarschuwen.

De grafiek hieronder wordt dagelijks bijgewerkt en toont de evolutie van het zevendaagse gemiddelde van het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen per provincie en in Brussel, per 100.000 inwoners.

De regionale verschillen uiten zich ook in de positiviteitsratio: het aandeel positieve testen op het totaal. Hoe hoger dat getal, hoe sneller de epidemie zich verspreidt. Het percentage zou volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maximaal op 5 procent mogen liggen om de epidemie onder controle te mogen beschouwen.