Werkgeversorganisaties blij met extra Vlaamse steunmaatregelen

Werkgeversorganisaties Voka en Unizo zijn tevreden met de nieuwe steunmaatregelen voor ondernemingen die de Vlaamse regering woensdagmiddag aankondigde.

Volgens Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen zijn de extra waarborgen en achtergestelde leningen meer dan noodzakelijk. ‘De engagementen van de Vlaamse regering geven steun en vertrouwen aan wie het nu nodig heeft. Dat men alle ondernemingen helpt, komt het hele Vlaamse economische systeem ten goede’, reageert gedelegeerd bestuurder Hans Maertens.

Het nieuwe pakket van de Vlaamse regering, met daarin een premie van 3.000 euro voor ondernemingen die een significant omzetverlies lijden, krijgt de steun van Voka. ‘De boodschap was belangrijk: de ondernemingen zullen niet aan hun lot overgelaten worden. Al kan de premie natuurlijk het grote omzetverlies voor ondernemingen niet volledig compenseren.’

Hans Maertens (Voka) – Isopix

Schaderegeling

Ook Unizo is te spreken over de compensatiepremie voor alle ondernemers en vrije beroepers. Zij stelden vast dat de opdrachten en klanten wegbleven, omdat de aanvoer van materialen stokte of omdat ze niet meer veilig konden werken. ‘Eventbureaus, kinesitherapeuten, kleine voedingsspeciaalzaken, schilders, … Veel van deze ondernemers hebben het financieel erg moeilijk’, aldus gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche.

De zelfstandigenorganisatie vreest wel dat de premie van 3.000 euro geen voldoende oplossing is, als de crisis nog lang duurt. ‘De premie zal in elk geval al niet volstaan voor de allerzwaarst getroffen sectoren, zoals bijvoorbeeld de autocar- en de toeristische sector’, waarschuwt Van Assche. ‘Daarom moet de eerder aangekondigde schaderegeling om dit soort sectoren overeind te houden er nu heel snel komen.’

Meer