Condooms dreigen schaarser én duurder te worden

Het coronavirus dreigt ook de voorraad condooms aan te tasten. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, werd Karex, de grootste fabrikant ter wereld, verplicht om een week te sluiten.

Het bedrijf doet wellicht geen belletje rinkelen, maar het gaat wel degelijk om een mastodont. Eén op de vijf condooms wereldwijd rolt daar van de band. Jaarlijks produceert het bedrijf 5 miljard condooms en het exporteert die naar meer dan 140 landen. Ze worden verkocht onder de merknaam Durex of verdeeld onder hulpprogramma’s, zoals die van de Verenigde Naties.

Maar nu het coronavirus hevig om zich heen slaat, duiken er verschillende problemen op. Zo werd Karex door de Maleisische overheid gedwongen om zijn drie fabrieken een week te sluiten. Intussen zijn die weer actief, al is het op halve mankracht. ‘Het zal dus moeite kosten om de grote vraag bij te houden’, zegt CEO Goh Miah Kat.

Volledig loon voor halve werktijd

En die verhoogde vraag is er, meent de topman van Karex. ‘Het goede nieuws is dat de vraag naar condooms steeds hoog ligt, want het is en blijft een essentieel product’, zegt hij. ‘Komt daarbij nog het feit dat veel mensen nu waarschijnlijk niet van plan zijn om kinderen te krijgen. Het is niet het moment, met zoveel onzekerheid.’

Het bedrijf vreest wel dat de productiekost – en de uiteindelijke kostprijs voor consumenten – zal stijgen. Er zal enerzijds schaarste zijn, doordat de fabriek op halve capaciteit draait, anderzijds blijven de personeelskosten dezelfde. ‘Onze werknemers krijgen een volledig loon, maar mogen maar de helft van de tijd komen werken. Dat betekent een kostenverhoging.’

Meer