Direct naar artikelinhoud
Coronacrisis

Amerikaanse inlichtingendienst: ‘China hield ware omvang coronacrisis met opzet geheim’

Een vrouw fietst door Wuhan met een grote lading toiletpapier.Beeld AFP

China heeft de ware omvang van de uitbraak van het coronavirus geheimgehouden door het aantal besmettingen en doden systematisch te onderrapporteren. Dat stelt de Amerikaanse inlichtingendienst in een geheim rapport voor het Witte Huis. Dat meldt Bloomberg.

De coronacrisis begon eind vorig jaar in de Chinese provincie Hubei, met de stad Wuhan als voornaamste broeihaard. China had het in het openbaar over 82.000 besmettingen en 3.300 doden, volgens data die de Johns Hopkins universiteit verzamelde. Dat is relatief gezien behoorlijk weinig, zeker vergeleken met de 189.000 gevallen en 4.000 doden in de Verenigde Staten, waar de crisis nog lang niet voorbij is.

Dat doet vragen rijzen over de werkelijke omvang van de coronacrisis in China. De Chinese overheid stelde haar methodologie om het aantal besmettingen te tellen gaandeweg herhaaldelijk bij. Zo werden mensen zonder symptomen weken lang uit de statistieken gehouden. Gisteren pas voegde China meer dan 1.500 asymptomatische coronapatiënten aan het Chinese totaal toe.

Foto’s van hoge stapels urnen in verschillende crematoria in Wuhan zwengelden de vragen over de werkelijke omvang alleen maar aan. Volgens het Chinese mediakanaal Caixin werden aan één crematorium op twee dagen 5.000 urnen geleverd: twee keer zoveel als het officiële dodental in heel Wuhan. 

Noord-Korea

China is niet het enige land waarvan de cijfers met enige scepsis worden bekeken. Iran, Rusland, Indonesië en vooral Noord-Korea worden met de vinger gewezen. Dat laatste land heeft officieel nog geen enkele coronabesmetting gemeld, wat heel wat wenkbrauwen doet fronsen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft China en andere landen al opgeroepen om transparant te zijn over hun coronacijfers. Hij beschuldigde China er ook van om de ware omvang van het probleem te minimaliseren, en ergerde zich aan de trage informatiedoorstroming vanuit China in de eerste weken.

“Deze cijfers doen ertoe”, benadrukte Pompeo gisteren nog tijdens een persconferentie. De ontwikkeling van medicijnen en maatregelen om het virus te verslaan “hangen af van de informatie waarover we beschikken”.