Weersvoorspeller Dark Sky in handen van Apple

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft de app Dark Sky, gespecialiseerd in gedetailleerde weersvoorspellingen, overgenomen. De transactie betekent dat in de toekomst alleen nog gebruikers van het besturingssysteem van Apple op de applicatie beroep kunnen doen. De overname leidt dan ook tot heel wat commentaren.

Dark Sky ging negen jaar geleden van start. Het bedrijf deed voor zijn financiering beroep op het crowdfunding-platform met Kickstarter.

De app beloofde zijn gebruikers heel gedetailleerde weersvoorspellingen. Dark Sky werkt met een accuraatheid tot op één minuut en is gebaseerd op de exacte locatie van de gebruiker. De app maakt past daarbij artificiële intelligentie toe op radargegevens van verschillende meteorologische diensten in de Verenigde Staten, Europa en Israël.

In het midden van vorig decennium leverde het platform al acht miljoen voorspellingen per dag.

Strikte houding

Vanaf begin juli zal Dark Sky echter alleen nog door Apple worden aangeboden. Niet alleen het besturingssysteem Android van Google zal door die beslissing worden getroffen. Ook Dark Sky zelf zal zijn platform eind volgend jaar sluiten. Daar konden externe ontwerpers tot nu toe terecht om weergegevens van Dark Sky in hun eigen apps te integreren.

“De restricties die aan Dark Sky worden opgelegd, roepen opnieuw vragen op over de manier waarop Apple met concurrentie wil omspringen,’ merken critici op. Eerder al hebben app-ontwikkelaars het bedrijf op de korrel genomen wegens de strikte controle die Apple over hun activiteiten in handen houdt.

Het beleid van de App Store van Apple is ook door de kartelautoriteiten al in vraag gesteld. Apple merkt echter op dat zijn benadering de veiligheid van de App Store moet helpen garanderen. Bovendien wijst het bedrijf erop zich tegen bijzonder sterke concurrentie te moeten wapenen.

Uniek

Sally Hubbard, kartelexpert bij het Open Markets Institute, werpt op dat de omvang van de transactie wellicht klein genoeg blijft om een verplichte melding aan de Amerikaanse kartelautoriteiten te kunnen vermijden. Volgens Hubbard zou echter elke overname-activiteit van een groot technologie-platform door de regulatoren moeten worden geëvalueerd.

‘Deze grote technologiegroepen hebben al bijzonder veel marktmacht,’ aldus Hubbard. ‘Er moet dan ook over gewaakt worden dat ze geen kans krijgen om initiatieven van andere innovatoren te blokkeren.’ Dat geldt volgens de critici vooral wanneer een unieke service uit de markt dreigt te verdwijnen.

Er is niet meegedeeld hoeveel Apple voor de overname heeft betaald. Evenmin is bekend welke plannen de nieuwe eigenaar met de app heeft. Adam Grossman, oprichter van Dark Sky, zegt dat Apple het bereik van de app alvast gevoelig kan uitbreiden.

Meer