Geert De Rycke
Volledig scherm
PREMIUM
© Geert De Rycke

Onze opinie. Van Ranst verdient bewondering, maar van wetenschappers verwachten we feiten over mondmaskers, geen tactiek

Al op 19 maart kreeg viroloog Marc Van Ranst in de VTM NIEUWS-studio beelden van winkelpersoneel met mondmaskers. Daarover zei hij toen: “Dat zijn maskertjes voor de hersenen, en niet zozeer voor de luchtwegen. Als die mensen daar deugd van hebben, dan is dat oké. Wanneer dat een paar procent is, dan wordt dat geen infectueus gegeven, en dan gaat de rest dat ook niet dragen”. 

147 reacties

  • Miguel N. Noridine

    4 jaar geleden
    De beste stuurlui... maar kom gelukkig heb je nog geen honderste van het IQ nodig van een viroloog om hier wat onzin uit te komen kramen. Als er 1 ding is dat dat virus heeft blootgelegd is hoe marginaal deze wereld wel niet is.
  • peter lepouttre

    4 jaar geleden
    Hij maakt de ene blunder na de andere en zijn prognoses zijn ook nooit juist. Het is bewonderenswaardig dat hij zijn academische carriere op die manier op het spel zet.
  • Ivo Vandeneynde

    4 jaar geleden
    @Kristof Gilias: Groot gelijk. Het is altijd gemakkelijk om achteraf kritiek te geven. Die mensen doen wat ze kunnen met wat op dat moment geweten is. Het zijn mensen, geen computers.
  • Carla Van Geel

    4 jaar geleden
    Mensen horen en lezen blijkbaar niet wat al meermaals is herhaald door Van Ranst, viroloog met kennis, maar ook andere virologen en wetenschappers. Afstand ... in de armholte niezen, handen wassen en de slogan van Maggie: BLIJF IN JE KOT. Medische mondmaskers voor verzorgers die NIET afstand kunnen nemen van de patiënt. Bij elke crisis lezen en geloven mensen alles behalve wat profs. zeggen.
  • Marie-Jeanne Peeten

    4 jaar geleden
    Het is wraakroepend dat de regering een bestelling van 5.000.000 miljoen ffp2 mondmaskers afblaast wegens te duur. Begrijpen wie begrijpen kan. Zelfs een degelijke beveiliging van het zorgpersoneel mag niets kosten. Door de politiek helden genoemd worden applaudisseren en meer van dat helpt ons niet. Hetgeen wij willen is ons beveiligen niets meer en niets minder.