Direct naar artikelinhoud
Politiek

N-VA-fractieleider vraagt eigen parlementsleden ‘kop in kas’ te houden over Europese coronasteun

Vlaams N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele.Beeld BELGA

N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele heeft zijn Vlaamse fractieleden gevraagd om tijdens de plenaire zitting vanmiddag niet te ‘triomfalistisch’ te doen over de onthouding van de N-VA bij de stemming over de Europese steunmaatregelen in de coronacrisis. Dat meldt Knack

De Vlaams Parlementsleden voor N-VA hielden beter ‘kop in kas’, zo sprak fractieleider Wilfried Vandaele af met minister-president Jan Jambon.

“Jan Jambon belt me net met de vraag om deze middag zeker niet triomfalistisch te doen over het feit dat we ons in Europa onthouden hebben over de steunmaatregelen”, schrijft hij aan zijn partijgenoten. “Ik zeg er in mijn tussenkomst één zin over, en die heeft zijn fiat.”

“Maar Jan verwacht er wel discussie over vanmiddag in plenaire omdat er ook binnen de regering wat wrevel is. Als het thema aan bod komt, houden wij het best “kop in kas”.’

Lees ook: Als een beer op verbrande poten danst de N-VA door de coronacrisis

Verdeelsleutel

Vorige week stemde het Europees Parlement over een Europees steunfonds van 37 miljard euro om de coronacrisis te bestrijden.  Slechts vijf van 688 parlementsleden keurden het voorstel niet goed, onder wie de drie europarlementsleden van N-VA.

N-VA zorgde er bovendien voor dat België zich eerder deze week als enige lidstaat moest onthouden. N-VA is het immers niet eens met de verdeelsleutel van het Europese fonds. Het overgrote deel van het voor België bestemde geld gaat immers naar Wallonië, en dat terwijl Vlaanderen harder getroffen wordt door het coronavirus.

Lees ook: Johan Van Overtveldt reageert: ‘De N-VA-beer danst niet. Hij staat stevig achter rechtvaardige principes’

Vlaams minister-president Jan Jambon.Beeld BELGA

De Vlaamse coalitiepartners Open Vld en CD&V stemden wél voor het steunfonds, en keurden dus ook de verdeelsleutel mee goed. Eén en ander leidde tot wrevel binnen de Vlaamse regering.

Vanmorgen gaf Jambon al toe dat de Vlaamse positie over de stemming in de Europese ministerraad over het Europees coronanoodfonds “misschien beter doorgesproken had moeten worden binnen de regering”. Om de zaak niet verder op de spits te drijven, kwam hij met Vandaele overeen om de discussie vanmiddag in het parlement niet verder op te poken.

“Het is op zich niet ongebruikelijk dat er voorafgaand contact is tussen Jan Jambon en de fractie”, zegt Jambons woordvoerder Olivier Van Raemdonck aan Knack. “Op zich is dit dossier niet zo heel belangrijk, en we wilden dat gewoon niet nog verder op de spits drijven.”