Direct naar artikelinhoud
Gent

Burgemeester Gent vraagt onderzoek naar noodoproep van ouders 12-jarig meisje dat overleed aan coronavirus

Burgemeester Gent vraagt onderzoek naar noodoproep van ouders 12-jarig meisje dat overleed aan coronavirus
Beeld BELGA

Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) vraagt dat het Comité P een onderzoek start naar de noodoproep van de ouders van het 12-jarig meisje dat eerder deze week is bezweken aan de gevolgen van het coronavirus. De beslissing volgt op enkele berichten over mogelijke taalproblemen of andere misverstanden toen de moeder de hulpdiensten had gecontacteerd. “Het is belangrijk dat in deze alle partijen gehoord worden”, zegt De Clercq.

en

Gent, en bij uitbreiding het hele land, is in rouw na het overlijden van de 12-jarige Rachel, een Gents meisje met Ghanese roots. Het meisje overleed maandag aan de gevolgen van Covid-19. Woensdagochtend verschenen er berichten over eventuele “fouten” die zouden zijn gemaakt in de noodcentrale, die de noodoproep van de Ghanese familie binnenkreeg. Er zou geen ambulance of politie ter plaatse zijn gestuurd na de oproep, maar de politie spreekt dat uitdrukkelijk tegen.

Lees ook: Overlijden 12-jarig meisje leert: geen enkele leeftijd ontsnapt aan corona

Video wordt geladen...

“De 101-centrale (voor dringende politiehulp, red.) kreeg maandag een onverstaanbare noodoproep binnen", klinkt het bij de federale politie. Door de paniek bij de familie van het meisje, verliep de communicatie moeilijk. De familie brak het gesprek af, en de 101-centrale probeerde drie keer terug te bellen. “We hebben ook de oproep meermaals opnieuw beluisterd, maar konden er helaas niets uit opmaken", klinkt het. “Omdat we zagen dat de oproep uit Gent kwam, hebben we meteen de lokale politie ingelicht. Die heeft een patrouille ter plaatse gestuurd.”

Volgens onze informatie ging de politie wel degelijk meteen ter plaatse, maar was het meisje toen al naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed ze niet veel later ten gevolge van Covid-19. “Het meisje werd na drie dagen koorts met ademhalingsproblemen binnengebracht op spoed”, klonk het dinsdag op de dagelijkse persconferentie over het coronavirus. “Daar is het vrij snel gegaan en is het meisje jammer genoeg overleden.”

Dringende politiehulp

De 101-centrale is de noodcentrale voor dringende politiehulp, waar jaarlijks zo’n 250.000 oproepen binnenkomen. De procedure schrijft voor dat calltakers zo veel info als mogelijk proberen te verzamelen vooraleer ze een patrouille ter plaatse sturen. Standaard een ambulance meesturen, wordt uit veiligheidsoverwegingen – zelfs in corona-tijden – niet gedaan, omdat de politie nooit 100 procent zekerheid heeft over de situatie ter plaatse. 

Verschillende bronnen melden dat er binnen het halfuur na de noodoproep van de Ghanese familie een politiepatrouille ter plaatse was. Het meisje was toen al naar het ziekenhuis. Voor dringende medische hulp is het nummer 112 het meest aangewezen nummer.

Om het precieze verloop en de verwerking van de noodoproep te analyseren, vraagt De Clercq een onderzoek door het Comité P, het externe controleorgaan van alle ambtenaren met politiebevoegdheid in België. “Comité P is daarvoor de meest geschikte instantie, en zal er ook voor zorgen dat dit in alle sereniteit kan verlopen in belang van alle betrokken partijen.”

Rachel (12) ging naar Freinetschool De Harp in Gent.Beeld Wannes Nimmegeers