Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Ziekenhuizen niet tevreden over kwaliteit geleverde mondmaskers: “Niet bedoeld voor medisch gebruik”

Verschillende ziekenhuizen maken zich zorgen over de mondmaskers die de voorbije weken werden geleverd. Dat blijkt uit een rondvraag van ‘Terzake’. Een deel van de hoogwaardige FFP2-maskers, bedoeld voor zorgverleners die coronapatiënten behandelen, blijken niet geschikt voor medisch gebruik. Regan Watts, professor productontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen, onderzocht een aantal van die maskers: “Ik zou op dit masker niet vertrouwen. Het is slechte bescherming. Ze kunnen niet gebruikt worden om virussen tegen te houden.” 

61 reacties

  • Nadine Abe

    4 jaar geleden
    Geef ze dan aan degenen die vrijwillig helpen.
  • Elisa deJong

    4 jaar geleden
    Is het zo moeilijk om vanaf nu non stop goede maskers te produceren in diverse landen? In zo’n crisis als deze?
  • emiel Clarijs

    4 jaar geleden
    Beste Luc Vervliet, zijn er daarna dan geen regeringen meer geweest in ons land?, die wel voor verandering hadden kunnen zorgen?.
  • Gregoor Vogels

    4 jaar geleden
    Ongelooflijk! Ons land is diep,bankroet met een schuld van meer dan 350miljard euro aub! Zelfs de begroting krijgen ze niet rond en nu worden er gigantische bedragen bijgeleend dus! Wie denkt ge dat dat gaat betalen? Die bedrijven, vennootschappen die amper belastingen betalen? Niet dus de fabrieken, firma’s, tandartsen, dokters, advocaten, politici,... maar wel de gewone burgers!! Wacht de bijkomende belastingen en lasten maar af. Een tandarts is een vennootschap en betaalt weinig belastingen.
  • Wim Peeters

    4 jaar geleden
    Het zijn niet de FFP2 maskers die het zorgpersoneel beschermen bij verzorging van corona patiënten maar wel de FFP3 maskers die een beschermingsgraad hebben van 99%, FFP2 hebben een bescherming van 94% en zijn dus niet optimaal voor deze taak. De FFP2 zou wel goed zijn om te dragen bij patiënten die (waarschijnlijk) nog niet besmet zijn met het virus
  1. EXCLUSIEF. Belgische wetenschappers ontdekken schadelijke roetdeeltjes in hersenen: “Ze stapelen zich op in belangrijke delen van ons brein”
    PREMIUM

    EXCLUSIEF. Belgische wetenschap­pers ontdekken schadelij­ke roetdeel­tjes in hersenen: “Ze stapelen zich op in belangrij­ke delen van ons brein”

    Elke dag ademen we schadelijke roetdeeltjes in door luchtvervuiling. Dat ze in ons lichaam terechtkomen, wisten wetenschappers al. Maar Belgische onderzoekers aan de UHasselt hebben nu ontdekt dat ze niet alleen tot in onze hersenen raken, ze verzámelen zich daar ook in bepaalde delen. Om welke delen van ons brein gaat het? Wat zijn de gevolgen? En kan je er iets tegen doen? HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters vroeg het aan wetenschapper Kenneth Vanbrabant.
  2. Neurologische aandoeningen zijn wereldwijd belangrijkste oorzaak van ziekte: “Meer dan 1 op de 3 getroffen blijkt uit onderzoek”
    3

    Neurologi­sche aandoenin­gen zijn wereldwijd belangrijk­ste oorzaak van ziekte: “Meer dan 1 op de 3 getroffen blijkt uit onderzoek”

    Neurologische aandoeningen zijn nu de belangrijkste oorzaak van ziekte en invaliditeit wereldwijd meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat blijkt uit een nieuwe studie in The Lancet Neurology genaamd de ‘Global Burden of Disease, Injuries, and Risk Factor Study (GBD) 2021'. In 2021 leefden er maar liefst 3 miljard mensen op aarde met een neurologische aandoening tonen de nieuwe cijfers. “Het is belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat hersengezondheid beter wordt begrepen, gewaardeerd en beschermd”