© Robin Reynders

FIETSEN. Op en af tussen grafheuvels en bloesems in Haspengouw

De bloesems in de fruitstreek zijn nu voorbehouden voor de Haspengouwers zelf. We kiezen voor een route met enkele kleine klimmetjes, die de fietsers meeneemt langs open landschappen met vierkantshoeves en kerkdorpjes, letterlijke hoogtepunten en eeuwenoude geschiedenis.

In tijden van corona is dit de ideale fietstocht voor mensen uit Haspengouw die hun eigen streek beter willen leren kennen. Want het zijn net die plekjes, waar je anders gewoon aan voorbij rijdt, die zorgen voor het unieke karakter van deze streek.

Hoogtepunten (letterlijk)

Er zijn enkele (letterlijke) hoogtepunten op deze route. Tussen 186 en 185 fiets je via de oude Romeinse weg een pittige heuvel op. Eens boven duikt het panoramabassin van De Watergroep op. Een waterbassin op de top van een heuvel dat is ingericht als uitkijkpunt over de regio. Je hebt een prachtig uitzicht over de fruitplantages, de torens van de stad Sint-Truiden en het landschap dat je vandaag zal doorkruisen. Een ander hoogtepunt ligt in de buurt van Borlo: vanuit het dorpje klim je geleidelijk naar het hoogste punt van de route bij knooppunt 183. Hier kan je bij helder weer makkelijk 50 kilometer ver zien. Er is ook een uitzichtpunt tussen Buvingen en Borlo (184-182).

Tommen

Dit is ook een fietstocht doorheen de geschiedenis. Je fietst een stuk over de Oude Romeinse weg die Keulen met Bavay verbond. Cultuurhistorisch hoogtepunt zijn de Gallo-Romeinse tumuli, 1.800 jaar oude Gallo-Romeinse grafheuvels. Het zijn vrijwel de enige bovengrondse sporen van de Gallo-Romeinse cultuur. Op elke site is een wandelpad tussen of rond de tumuli aangebracht. Er zijn zit- en picknickbanken om even uit te rusten en te genieten van het landschap. Wij fietsen langs de Drie Tommen. In de middelste van de Drie Tommen werden 29 voorwerpen opgegraven, waaronder het pronkstuk: een paarsgekleurd druiventrosvaasje. Eerder passeerden we de Avernassetom, hier - tussen knooppunt 192 en 510 - lees je meer over de Gallo-Romeinse begrafenisrituelen en het leven na de dood.

Even bijtanken

Corona of niet, de lokale fruittelers en landbouwers blijven aan de slag om de voedselproductie te garanderen. Een terrasje doen kan nu niet, maar tussen 186 en 185 in het begin van de route of tussen 185 en 134 bij het terugfietsen, kan je even afwijken om langs de automaten van PIPO te fietsen. De familie Porreye vult ze met fruit, fruitsappen, confituur en ander lekkers. Je kan contactloos betalen en er is een handpomp met alcoholgel voorzien. Perfect om even bij te tanken. Dat kan ook halverwege je route bij Hoeve Jadoul in Vorsen (192-510). Ook hier een fruitautomaat vol met appels, peren, fruitsappen en lekkere stroop voor bij de boterham. Wie zijn fietstocht wil combineren met een workout kan zijn tassen volproppen met verse aardappelen van de Tomboshoeve in Niel-bij-Sint-Truiden (183-511). Bordjes in het dorp wijzen je de weg naar echte Gingelomse patatten.

Picknick

Onderweg even pauze nemen, de kinderen laten ravotten en een picknick meepikken, kan in de Fruitvallei. Kinderen kunnen op ontdekkingstocht door de mooie vallei van de Molenbeek en de oude fruitbomen. Er is een zoektocht (speelvogelqueeste) die hen alles laat ontdekken over fruit en insecten. Tussen knooppunten 135 en 188 ligt een leuke speel- en picknickweide met een reuze glijbaan. En ook tussen 185 en 134 is er een picknickplek onder de fruitbomen terwijl de schapen even verderop het gras kort houden in de buurt van het vliegveld van Brustem.

Meer fiets- en wandelroutes op hbvl.be/goesting

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer