Direct naar artikelinhoud
CoronacrisisOnderzoek

Grootschalig corona-onderzoek via bloedtests: Rode Kruis laat 6.000 bloedstalen per maand onderzoeken

Uiteindelijk doel van het onderzoek is de evolutie van de epidemie in kaart brengen.Beeld BELGA

Rode Kruis Vlaanderen zal Sciensano helpen bij een grootschalig bevolkingsonderzoek door maandelijks 6.000 bloedstalen ter beschikking te stellen. Zo wenst de organisatie een bijdrage te leveren aan de strijd tegen het coronavirus. Ook aan de UAntwerpen is men met een gelijkaardig onderzoek gestart.

Vanaf vandaag bezorgt het Rode Kruis tweewekelijks zo’n 3.000 bloedstalen aan Sciensano, die deze dan verder onderzoekt en test op de aanwezigheid van antistoffen tegen het coronavirus. De kans is groot dat een aanzienlijk deel van de donoren besmet was zonder dat ze het zelf wisten. “Door de hoeveelheid antistoffen in het bloed van deze donoren te onderzoeken, die aantonen of een persoon effectief besmet is of was met het coronavirus, krijgen we een zicht op de mate waarin er door die persoon weerstand tegen het virus opgebouwd werd,” zegt professor Philippe Vandekerckhove, CEO van Rode Kruis-Vlaanderen. 

Uit die screening kunnen twee belangrijke conclusies getrokken worden: enerzijds de effectieve besmettingsgraad in Vlaanderen, anderzijds de ontwikkeling en sterkte van de weerstand. Samen kan het leiden tot goede, betrouwbare modellen die de evolutie van de epidemie in kaart brengen. 

“Onze organisatie kan rekenen op een heel groot donorbestand wat maakt dat wij perfect in staat zijn om een groot aantal bloedstalen aan te leveren van gezonde mensen,” zegt Vandekerckhove. “Door onze bijdrage kunnen we er mee voor zorgen dat we meer te weten komen over het virus en krijgen we zicht op de mate waarin de algemene bevolking weerstand ontwikkelt”.  

De donoren van Rode Kruis-Vlaanderen vormen een testpopulatie die representatief is voor de algemene bevolking: ze zijn afkomstig uit heel Vlaanderen en zorgen voor een continue voorziening van stalen. Daardoor kan het onderzoek over een langere periode lopen, klinkt het. “Bovendien zijn donoren gezond en voelen ze zich fit”, zegt Vandekerckhove. “Hierdoor worden ook gevallen zonder symptomen betrokken en sluiten we uit dat onderliggende medische aandoeningen een effect hebben op de testresultaten in deze studie.” Doordat de stalen van zo’n grote en diverse groep - met een goede spreiding van leeftijd en geslacht - getest worden, kunnen de resultaten zonder problemen geëxtrapoleerd worden naar de hele bevolking. “We rekenen op de goodwill van onze donoren om dit onderzoek te helpen slagen. Alleen als zij toestemming geven, mogen we hun stalen gebruiken voor onderzoek.”

In Nederland zijn de Nederlandse bloedbanken een soortgelijk landelijk bevolkingsonderzoek opgestart. In ons land is ook het team van epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) net gestart met een soortgelijke studie. Tot eind juni worden elke drie weken vierduizend bloedstalen uit commerciële laboratoria in Vlaanderen, Brussel en Wallonië gehaald. “Ons onderzoek sluit perfect aan bij dat van het Rode Kruis”, zegt Vandamme. “We kunnen de resultaten valideren. En aanvullen, want de stalen van het Rode Kruis is een andere populatie. Dat zijn gezonde personen waardoor er misschien een onderschatting kan zijn. Onze stalen zijn van ambulante patiënten die met klachten bij de huisarts langsgingen. Ook de leeftijdscategorie is bij ons breder, wat dus aanvullend werkt.” 

Intussen wordt ook de effectieve testcapaciteit stelselmatig opgevoerd, klinkt het bij minister Philippe De Backer (Open Vld). De testcapaciteit zal tegen het einde van de week rond de tienduizend liggen.