© EPA

OPEN BRIEF. “Moslims zijn ook zelf schuldig aan negatieve beeld over islam”

Een open brief van godsdienstleraar Husmen Ciftci bereikte onze redactie. In het stuk stelt de Genkenaar dat moslims zelf een grote schuld dragen in het vaak negatieve beeld over de islam. “Profiteer niet van de staat! Heb respect voor de medemens! Doe iets nuttigs voor de maatschappij! Zie je dit allemaal niet zitten? Verlaat het land en maak het voor ons allemaal niet erger...”

hvv

Lees hier de brief van Husmen Ciftci.

“O moslims, stop de schuld op de anderen te steken”

Ondertussen werk ik al zes jaar als leerkracht islamitische godsdienst. De voorbije maanden heb ik in PISO Tienen lesgegeven als vervanger van een collega die met zwangerschapsverlof was. Het was ook de eerste keer dat ik in een OKAN-klas les gaf. Leerlingen uit Syrië, Afghanistan, Irak, Somalië. Sommigen van hen kwamen te voet naar België. Veel van die kinderen hebben de oorlog meegemaakt, psychologisch is dit een zwaar trauma. Ondanks de dagelijkse kritiek op vluchtelingen in het nieuws, zijn deze kinderen heel gelukkig hier in België. Tienen en PISO hebben hen uitstekend verwelkomd, hiervoor mijn dank..

Tijdens mijn lessen heb ik van een leerling gehoord dat rode schoenen dragen haraam (= verboden door de islam) is. Het was geen vluchteling uit Syrië of Afghanistan. Integendeel, het was een leerling die hier geboren en opgegroeid was. De origine hoef ik niet te vermelden maar deze jongeheer beweerde ook dat niet-moslims geen respect verdienden. Toen ik hem vroeg waarom hij dan nog hier was, antwoordde hij “Om te profiteren”. Hij was het perfecte prototype voor de propaganda van zowel Vlaams Belang als IS. Twee organisaties met die ondanks een erg verschillende invalshoek eigenlijk hetzelfde doel nastreven. Deze jongeheer heb ik daarna niet meer gezien, maar van zijn vrienden hoorde ik dat hij vaak naar de moskee ging.

Moeten we de schuld op de moskeeën steken? Ja en nee. Ja, want kijk naar de jongeren die naar Syrië vertrokken zijn. Waar zijn die allemaal geradicaliseerd geweest? Inderdaad, in de moskeeën, die symbool staan voor het huis van Allah. De vorige generatie heeft haar kennis van de imaams gekregen. Imaams die noch de taal noch de cultuur machtig zijn. Die vorige generatie heeft deze opvattingen over de islam dan overgedragen aan hun kinderen. Daarom hebben wij nu jongeren (gelukkig een minderheid) die de niet-moslims als vuil aanzien. Over vuil gesproken.. Waar is er meer discipline, netheid, vrijheid (ondanks de beperkingen in de voorbije jaren) en orde? In het Westen of de islamitische landen? Het antwoord is duidelijk. Daarom dat ik het Westen meer islamitisch vind dan zogezegde islamitische landen.

Moskeeën sluiten is dan ook geen optie, want er zijn gelukkig nog moskeeën die hun werk heel goed doen. Dan denk ik aan de Diyanet moskee van Heusden-Zolder. Ik raad iedereen aan om die moskee te gaan bezoeken en de activiteiten te gaan volgen van de jongerenvereniging. Die gebeuren grotendeels in het Nederlands. Langs de andere kant ben ik wel de grootste criticus van Diyanet België. Als een oude afgestudeerde van het programma Internationale Theologie (dat gesponsord is door Diyanet) probeer ik al jaren te verwijzen naar hun fouten. Ze nemen dit niet serieus, blokkeren mij op facebook, bestempelen mij soms als een verrader, but who cares! De huidige beleidsmensen van Diyanet hebben zwaar gefaald. Nog altijd worden de preken in heel veel moskeeën alleen in het Turks gegeven. Wij leven toch in België? Een Belg die de Turkse taal niet machtig is, heeft toch ook het recht om te weten waarover de preek gaat. Met het huidige systeem waarin de imams uit Turkije (of buitenland) komen en noch de taal noch de cultuur machtig zijn, is de integratie gedoemd om te mislukken.

Hierbij is er ook een grote taak weggelegd voor de Moslimexecutieve. Ik weet dat er een tekort is aan islamleerkrachten, maar tegenwoordig is een humanioradiploma voldoende om als islamleerkracht aan het werk te gaan. Iemand die de islam alleen van zijn ouders of van de buitenlandse imam geleerd heeft, is een groot risico voor de leerlingen, voor de moslims en voor heel België. Om islam te onderwijzen zou je tenminste een bachelor diploma theologie moeten hebben. Alleen zo kan je voldoende kennis hebben over de grote lijnen van verschillende wetenschappen binnen de islam.

Dus beste moslims, stop de schuld op de anderen de steken. We zijn deels (zelfs grotendeels) schuldig voor het negatieve beeld over de islam. Ga niet in aanval tegen de islamofoben, spreek hen duidelijk aan met argumenten. Ik kan mij soms ook moeilijk beheersen, maar vermijd beledigingen en scheldwoorden. Zo bereiken we niks! Profiteer niet van de staat! Heb respect voor de medemens! Doe iets nuttigs voor de maatschappij! Zie je dit allemaal niet zitten? Verlaat het land en maak het voor ons allemaal niet erger...

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer