Waarom er amper of geen besmettingen zijn in ‘Bachten de Kupe’ of Herstappe

© rr

Gemeenten met amper of geen coronabesmettingen. Ze bestaan wel degelijk in Vlaanderen. Maar waarom ontsnappen zij aan de crisis en de rest niet?

adm,tg

Net zoals het Noord-Italiaanse dorpje Ferrera Erbognone, dat tot nu toe gespaard is gebleven van de coronacrisis, heeft ook in Herstappe, het kleinste dorp van Vlaanderen, nog niemand positief getest op het virus. “Mensen houden zich hier goed aan de regels en je ziet amper beweging op straat. Toch blijven we alert, want het kan snel veranderen, eens het begint”, zegt Leon Lowet, de burgemeester van de gemeente met nog geen honderd inwoners.

“Ze bestaan dus wel degelijk, gemeenten met amper besmettingen”, zegt viroloog Marc Van Ranst. En veel wetenschappelijke uitleg is er niet nodig om dat te verklaren. “Het zijn gewoon landelijke dorpen. Dunbevolkt. Mensen wonen hier nog ver van elkaar. Als ze zich dan ook nog goed aan de regels houden, wordt de kans op besmetting klein. Ik veronderstel dat er ook geen grote feesten, massa-evenementen of carnavalstoeten zijn geweest waar het hele dorp naartoe is gegaan. En dat er weinig of geen mensen zijn teruggekeerd van een skivakantie in Oostenrijk of Noord-Italië.”

Ook aan de andere kant van het land heeft het virus zich nog niet overal genesteld. Zo lijkt het nog niet tot in ‘Bachten de Kupe’ en omstreken, de regio in het uiterste westen van West-Vlaanderen, geraakt te zijn, zo blijkt uit cijfers van Sciensano. In de gemeenten Nieuwpoort, Lo-Reninge, Koekelare, Vleteren en Mesen zijn bijvoorbeeld minder dan vijf inwoners besmet op de in totaal 28.500 mensen die er wonen.

Geen rusthuis

Burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) van Nieuwpoort is uiteraard blij, maar heeft er niet echt een verklaring voor. Behalve dan dat iedereen goed zijn best doet om de maatregelen na te leven.

“Mensen hebben hier meer plaats om rond te lopen zonder elkaar tegen te komen. En ik zie dat iedereen zich goed aan de regels houdt, ook bij de bakker of slager”, zegt Lode Morlion (CD&V), burgemeester van Lo-Reningen. “Wij zijn de dunstbevolkte gemeente van Vlaanderen, hier kan je nog rondlopen zonder iemand tegen te komen en zitten de mensen niet allemaal op elkaar gepakt.”

In Mesen, de kleinste stad van Vlaanderen, zijn tot hier toe 2 of 3 mensen besmet. “Wij zijn een zeer landelijke stad en hebben ook geen rusthuis, dat kan ook al een verschil maken”, zegt burgemeester Sandy Evrard (Open VLD).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen