Direct naar artikelinhoud
Literatuur

‘De avond is ongemak’ van Marieke Lucas Rijneveld op shortlist International Man Booker Prize 2020

Marieke Lucas Rijneveld.Beeld Daniel Cohen

‘De avond is ongemak’ van de Nederlandse auteur Marieke Lucas Rijneveld is een van de zes overgebleven romans die kans maken om de International Man Booker Prize 2020 te winnen. De jury van de prestigieuze internationale prijs heeft de shortlist vanmiddag bekendgemaakt.

De in januari 2018 in Nederland verschenen debuutroman van Marieke Lucas Rijneveld verschijnt in Engeland als ‘The Discomfort of Evening’. De vertaalrechten zijn inmiddels verkocht aan 15 landen. In het Verenigd Koninkrijk werd ‘The Discomfort of Evening’ lovend ontvangen.

Lees ook: Literaire sensatie Marieke Lucas Rijneveld: ‘Ik dacht dat Tinder van mij misschien een normaal mens zou maken’

De International Man Booker Prize wordt ieder jaar toegekend aan een vertaalde roman die verschijnt in het Verenigd Koninkrijk of Ierland en wil daarmee het publiceren en lezen van kwaliteitsfictie van over de hele wereld in het Engels taalgebied stimuleren. Zowel romans als verhalenbundels komen voor de prijs in aanmerking. De auteur en vertaler van het winnende boek, dat op 19 mei wordt bekend gemaakt, ontvangen samen 50.000 pond. 

De andere kanshebbers zijn Shokoofeh Azar (Iran), Gabriela Cabezón Cámara (Argentinië), Daniel Kehlmann (Duitsland), Fernanda Melchor (Mexico), Yoko Ogawa (Japan).

Libris

Marieke Lucas Rijneveld (1991) debuteerde In 2015 met de meermaals herdrukte dichtbundel ‘Kalfsvlies’, die werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs voor het beste poëziedebuut. Haar debuutroman ‘De avond is ongemak’ verscheen in 2018 en in januari 2019 verscheen haar tweede poëziebundel ‘Fantoommerrie’. 

‘De avond is ongemak’ stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2019 en in juli 2019 ontving Rijneveld de ANV Debutantenprijs.