Koning Boudewijn en koningin Fabiola. "Enkele maanden voor de 'mini-koningskwestie' rond de abortuswet ging het vorstenpaar in Italië hun huwelijksgeloften hernieuwen en er de steun van de Moeder Gods af te smeken inzake hun kinderwens", zo herinnert onze politieke analist Luc Van der Kelen zich.
Volledig scherm
PREMIUM
Koning Boudewijn en koningin Fabiola. "Enkele maanden voor de 'mini-koningskwestie' rond de abortuswet ging het vorstenpaar in Italië hun huwelijksgeloften hernieuwen en er de steun van de Moeder Gods af te smeken inzake hun kinderwens", zo herinnert onze politieke analist Luc Van der Kelen zich. © Photo News

Dertig jaar geleden was België even geen koninkrijk: een terugblik op de abortuskwestie

Omdat hij de nieuwe abortuswet niet kon rijmen met zijn diep-katholieke overtuiging, kon koning Boudewijn het - morgen precies dertig jaar geleden - niet over zijn hart krijgen die wet te bekrachtigen. Met premier Wilfried Martens werd een noodoplossing bedacht. De regering Martens VIII verklaarde koning Boudewijn ‘tijdelijk in de onmogelijkheid te regeren’ en tekende het wetsontwerp dan maar zelf. Stond ons land even op het punt een republiek te worden? En wie kwam hier het best uit: de vorst of de premier? Maar ook: zou Koning Filip zich in ethische kwesties even hardleers als wijlen zijn nonkel kunnen tonen? Politiek analist en editorialist Luc Van der Kelen zat destijds op de eerste rij van het politieke schouwspel ‘op zijn Belgisch’ en blikt terug.