Direct naar artikelinhoud
Dé grote test voor de quarantaine: dit weekend wordt het prachtig weer
Coronamaatregelen

Dé grote test voor de quarantaine: dit weekend wordt het prachtig weer

Beeld Wouter Van Vooren

Het wordt prachtig weer dit weekend, met zondag tot 21 graden. Bij zulke temperaturen klinkt de lokroep van de kust of een barbecue met vrienden natuurlijk luider en is de verwachting dat meer mensen de coronaregels aan hun laars lappen. Volgens juristen zijn die regels ook niet waterdicht. 

Alweer een weekend binnen zitten. In plaats van een mooie lentewandeling aan zee, of lekker picknicken in het park, zijn we genoodzaakt om aan de aloude keukentafel aan te schuiven. Of voor de zoveelste keer een ommetje te maken in onze eigen buurt. Uitstapjes naar de Ardennen of de kust gelden als niet-essentiële verplaatsingen en zijn dus verboden. 

De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé hamerde er gisteren nog eens op dat mensen niet mogen afzakken naar hun tweede verblijf. “Er is al uitvoerig gecommuniceerd over wat wel en niet mag”, zegt ook Nicholas Paelinck, korpschef van politiezone Westkust. “De tijd van excuses is voorbij. Maar toch zijn er nog steeds mensen die zich niet aan de regels houden.” Via de sociale media vroeg de politiezone ook al aan inwoners om tips over tweedeverblijvers door te bellen naar de politie. 

Cavalerie 

Aan de kust voorziet de politie vooral controles aan de toegangswegen, de cavalerie zal patrouilleren op het strand en het openbaar vervoer wordt gecheckt op dagjestoeristen. Ook in grote steden zijn de voorbereidingen op het warme weer al aan de gang. De Gentse politie wil meer manschappen inzetten en rekent ook op een communicatiecampagne van de stad uit om wandelaars erop te wijzen dat ze de coronaregels moeten naleven. 

“Als het mooi weer is, willen mensen uiteraard naar buiten of naar natuurgebieden", zegt Thomas Dierckens, woordvoerder van burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). “Daarom plaatsen we op hotspots borden om hen eraan te herinneren dat ze anderhalve meter afstand moeten houden.” 

Die hotspots zijn onder meer de Blaarmeersen of de Bourgoyen-Ossemeersen. Maar ook de Graslei krijgt krijttekeningen om iedereen op de principes van social distancing te wijzen. In het Brussels gewest hebben de autoriteiten samen afgesproken dat wie een eerste overtreding begaat, een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS-boete) krijgt en wie recidiveert een gerechtelijke procedure mag verwachten. In Antwerpen valt nog te horen dat de politie even streng zal toezien als anders. 

Maar hoe langer hoe meer stellen juristen zich vragen bij sommige coronamaatregelen en hoe die worden gehandhaafd. Vorig weekend zette de politie in De Haan bijvoorbeeld een drone in, die met warmtesensoren kon nagaan of er tweedeverblijvers zaten in een vakantiepark. 

'Ik denk dat het hier door al deze maatregelen nog een paradijs wordt voor advocaten', zegt grondwetspecialist Hendrik Vuye.Beeld Tim Dirven

Grondwetspecialist Hendrik Vuye (Universiteit van Namen) maakt zware bedenkingen bij het verbod dat aan tweedeverblijvers wordt opgelegd om hun eigendom aan de kust te bezoeken. Eigendomsrecht wordt namelijk beschermd door de grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. “Bovendien staat het gewoon niet in het ministerieel besluit dat de regering heeft uitgevaardigd om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Daar wordt enkel gezegd dat je thuis moet blijven. Maar dat concept ‘thuis’ is juridisch niet gedefinieerd. Er staat niet dat iemand zich op zijn hoofdverblijfplaats moet bevinden.” 

Ook dat de politie vroeg om tweedeverblijvers te ‘verklikken’, vindt hij problematisch. Paelinck vindt dan weer dat in de berichtgeving daarrond is overdreven. “Er is nooit sprake geweest van een kliklijn", zegt de korpschef.

Ondertussen rijzen ook vragen over welke boetes de politie precies moet uitschrijven voor overtredingen van de coronamaatregelen. Brusselse politieagenten hebben naast pv’s ook al duizenden GAS-boetes uitgeschreven. Maar in principe mag dat niet, zo stipte minister van Justitie Koen Geens (CD&V) nog aan.  ‘Gemeentelijke’ boetes kunnen immers niet opgelegd worden voor ‘federale’ regels. Geens werkt nog aan een wettelijke oplossing. Maar intussen schrijft de politie dus nog steeds GAS-boetes uit.

“Als ik zo’n GAS-boete zou krijgen, ik zou eens serieus lachen”, zegt Vuye. “We zien elkaar dan wel bij de rechter. Ik denk dat het hier door al deze maatregelen nog een paradijs wordt voor advocaten.” 

Cavalerie 
Beeld Photo News