Direct naar artikelinhoud
Economie

Economie krijgt zwaarste klap in meer dan 110 jaar door coronavirus

Peter Vanden Houte van ING.Beeld Photo News

De coronapandemie doet ons wellicht in de zwaarste economische crisis sinds 1908 belanden. ‘Het is de eerste keer dat we de motor van een belangrijk deel van de economie gewoon hebben uitgeschakeld’, zegt hoofdeconoom Peter Vanden Houte van ING. 

De studiediensten van de Belgische banken hebben een inschatting gemaakt van de impact die corona op de Belgische economie zal hebben. KBC ging in zijn meest realistische scenario uit van een krimp met 9,5% dit jaar. Belfius houdt het op 5%, BNP Paribas Fortis op 3,5% en ING op 4,50%. 

“Waarbij we ervan uitgaan dat de lockdownmaatregelen op 19 april worden opgeheven. Is dat niet het geval, dan moeten we onze prognoses neerwaarts aanpassen", aldus Vanden Houte.

Mochten we uiteindelijk naar een terugval van 4,75% gaan, dan beleven we de zwaarste economische schok sinds 1908, de periode van de wereldoorlogen even buiten beschouwing gelaten, zo schreef De Tijd.

Waarom is de terugval zo sterk?

Peter Vanden Houte: “We hebben een aantal sectoren gewoon stilgelegd. Dat komt overeen met een motor die gewoon is uitgeschakeld, iets wat nooit eerder gebeurde. Een enquête van het VBO leert dat 30% tot 40% van de bedrijven nu niet werkt. Dat is enorm. Uiteraard spreken we dan alleen over de privésector. De publieke diensten zijn nog actief. Kijk naar het onderwijs, waar leerkrachten van thuis uit blijven werken."

“Daarnaast verwachten we nog tweederonde-effecten. Na het aflopen van de lockdown zullen niet alle bedrijven onmiddellijk weer op hun niveau van voor de crisis zitten. Sommige zijn danig verzwakt dat ze voorzichtig moeten herstarten en geplande investeringen zullen uitstellen. Voorts zal de koopkracht bij de consumenten zijn afgenomen door de periode van tijdelijke werkloosheid, waardoor er minder vraag naar goederen en diensten zal zijn.”

Wat zijn de gevolgen voor de werkgelegenheid?

“We zitten momenteel met een miljoen tijdelijke werklozen. Ik verwacht niet dat die na de crisis allemaal vlot weer aan de slag kunnen. Er zullen een aantal ondernemingen failliet zijn. Andere zullen voorzichtig zijn om mensen aan te nemen.”

Worden de producten duurder?

“Die kans zit er voor een aantal producten zeker in. Na een herneming van het economische leven, zullen nog niet alle toeleveranciers snel kunnen schakelen, wat tot extra kosten kan leiden.”

“Kijk ook naar de landbouw. Daar zijn momenteel te weinig seizoensarbeiders, waardoor een deel van de oogsten niet binnengehaald kan worden, wat tot een lager aanbod en hogere prijzen leidt.”

“Aan de andere kant denk ik dat er door een lager beschikbaar inkomen bij de consument ook een vraaguitval komt, wat dat weer een drukkend effect op de prijzen kan hebben. Na een recessie kunnen bedrijven hun prijzen niet meteen fors optrekken."

Wanneer kunnen we deze moeilijke periode afsluiten?

“Dat is moeilijk te zeggen. Alles hangt af van de periode van de lockdown. Zoals het er nu voorstaat, gaan we ervan uit dat we pas in 2022 weer op het niveau van begin 2020 staan.”