© Photo News

Poetin uit kritiek op Obama en Clinton

De Russische president Vladimir Poetin hoopt op goede relaties met de toekomstige Republikeinse president Donald Trump, net als met de Democratische Partij van de Verenigde Staten. Dat zei Poetin vrijdag in Moskou op zijn jaarlijkse persconferentie voor honderden journalisten uit binnen- en buitenland.

Poetin bekritiseerde de afscheidnemende regering van president Barack Obama en de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton. Ze stellen anderen verantwoordelijk voor hun fouten en verkiezingsnederlaag.

Maar Trump heeft de stemming onder de bevolking juist aangevoeld en tegen alle verwachtingen in zijn verkiezingsoverwinning daarop gebouwd. “Niemand geloofde dat hij kon winnen behalve wij”, zei de Russische president.

Nieuwe sterke raketten

Tegelijk verdedigde hij zijn aankondiging van de dag ervoor dat Rusland zijn nucleaire potentieel met nieuwe sterke raketten zal ontwikkelen. Per slot van rekening stapten de VS in 2001 uit het ABM-verdrag voor de inperking van raketafweersystemen. Trump had na de aankondiging van Poetin getwitterd dat de VS “hun nucleaire capaciteit aanzienlijk moeten opvoeren”.

Dopingprobleem in Rusland

De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag erkend dat zijn land een dopingprobleem heeft, maar ontkende het bestaan van een staatsgeleid Russisch dopingsysteem.

“We zijn niet het enige land dat problemen met doping moet oplossen”, legde Poetin uit. “Rusland werkt nauw samen met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het Wereldantidopingagentschap (WADA). Een georganiseerd dopingsysteem heeft Rusland nooit gehad, simpelweg omdat het onmogelijk is. We zullen er alles aan doen om dat te bewijzen.”

Poetin verdenkt Grigory Rodchenkov, de verantwoordelijke voor het Russisch laboratorium, ervan het buitenland te beïnvloeden. “Het lijkt mij dat iemand het buitenland instructies geeft. We gaan tot op het bod het dopingprobleem onderzoeken. Persoonlijk blijf ik ervan overtuigd dat alle activiteiten van antidopingorganisaties, zoals het WADA, transparant, helder en verifieerbaar moeten zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer