“De cijfers zijn bemoedigend, maar of dit de piek is weten we nu nog niet”

“We krijgen regelmatig de vraag: hoe komt het dat er ondanks maatregelen steeds nieuwe gevallen bijkomen”, aldus viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van het crisiscentrum vandaag. “Maar de cijfers lijken te stabiliseren, dat is bemoedigend. Of we een plateau hebben bereikt, zullen de volgende dagen moeten uitwijzen.”

“Het aantal nieuwe gevallen schommelt tussen 500 en 600 per dag. De epidemie evolueert veel trager dan als we niets hadden gedaan, en wordt beheersbaar. Steeds meer mensen bouwen immuniteit op, hopelijk zullen de cijfers daardoor dalen. Maar inspanningen blijven belangrijk, ook wanneer de cijfers zouden zakken.”

De definitie van een piek

Is de piek al bereikt? “Het aantal personen dat zich aanmeldt met klachten die gerelateerd lijken aan corona, lijken te stabiliseren. Het aantal nieuwe opnames stijgt niet meer, dat is een belangrijk teken. Maar mensen worden nog besmet, vooral binnen bijvoorbeeld woon-zorgcentra. Daar moeten we nog meer aandacht voor hebben. We zullen u informeren wanneer die piek bereikt is, maar we moeten nu vooral de inspanningen volhouden”, aldus Emmanuel André.

LEES OOK 132 nieuwe overlijdens brengt totaal op 1.143 slachtoffers (3 april)

“Ondanks dat we meer testen, blijft het aantal bevestigde gevallen rond hetzelfde cijfer hangen”, benadrukt Van Gucht. “Dat geldt ook voor het aantal nieuwe opnames. Maar het is eigen aan de definitie van een piek dat je die pas na de piek kunt vaststellen. Het is pas wanneer de cijfers beginnen te dalen, dat we met zekerheid kunnen zeggen dat we de piek hebben gehad. Dat is wat eigen aan de definitie van een piek.”

“De maatregelen zijn erop gericht zo veel mogelijk ontmoetingen tussen verschillende groepen te vermijden”, vult Emmanuel André aan. “Binnen die groepen, bijvoorbeeld in rusthuizen, kan het virus zich blijven verspreiden. Daardoor blijven er infecties bijkomen. Dat is moeilijk tegen te houden, in rust- en verzorgingstehuizen is het bijvoorbeeld onmogelijk voor bewoners en zorgverleners om voldoende afstand te houden.”

Er zijn in België momenteel 2.393 bedden voorzien op intensieve zorg voor covid-19-patiënten. “Die zijn momenteel voor ongeveer 55 procent bezet, dus er zijn nog meer dan 1.000 bedden beschikbaar”, benadrukt Van Gucht. “Er is altijd een risico op verzadiging van ziekenhuizen. Verschillen in het aantal gevallen tussen regio’s kunnen een tijdelijke verzadiging van het aantal bedden geven, maar dan wordt het verdeelplan ingeschakeld.”

LEES OOK. Ook Oost-Vlaanderen maakt plaats voor coronapatiënten uit Limburg

Wat met chloroquine?

De experts houden zich nog op de vlakte over het gebruik van chloroquine. “De studies over chloroquine zijn beperkt in omvang, we wachten nog op resultaten van eerste klinische studies. De eerste resultaten op het terrein zijn bemoedigend, maar we moeten dat met korrel zout nemen. Sommige mensen genezen ook uit zichzelf, het is nog niet duidelijk wat chloroquine doet. Dat zullen die klinische studies uitwijzen.”

Zestig procent van de besmettingen wordt in Vlaanderen vastgesteld, maar toch worden meer doden in Wallonië en Brussel gerapporteerd. “Het is te vroeg om daar conclusies uit te trekken”, zegt Van Gucht. “Er zit een vertraging op de rapportering van de overlijdens. Dat gaan we later beter kunnen doen en wordt zeker onderzocht, maar ik zou er niet zomaar vanuit gaan dat er verschillen zijn tussen regio’s op basis van huidige cijfers.”

“Enkel barbecuen met het gezin”

Ook het voorspelde mooie weer werd besproken op de persconferentie. “Veel plannen in de paasvakantie kunnen door het virus niet doorgaan. Deze crisis vergt veel van iedereen”, weet woordvoerder Yves Stevens. “De komende dagen kan genoten worden van de zon, zij het met respect voor de maatregelen. Wandelen, fietsen en lopen in gezinsverband of met één vriend mag, maar niet naar de fruitstreek of naar de Ardennen rijden met de auto.”

“Alle andere vormen van recreatie, zoals motorrijden of zeiltochten, zijn niet toegelaten. Barbecueën kan, maar dan enkel met het gezin. Buren en vrienden uitnodigen zal voor later zijn. Een picknick in het park, ook alleen met het gezin, kan niet. Maak er, ondanks deze vreemde omstandigheden, een mooi weekend van.”

“Hou vol, blijf thuis, zorg voor jezelf en zorg voor de anderen”, sluit Benoît Ramacker af.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer