Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Viroloog Steven Van Gucht: ‘Steeds meer mensen bouwen immuniteit op’

Professor Steven Van Gucht.Beeld BELGA

‘We lijken te evolueren naar een piek of plateau in de corona-epidemie, maar dat moet nog blijken uit de cijfers van de komende dagen.’ Dat zegt crisiscentrum-woordvoerder Steven Van Gucht vandaag in zijn commentaar bij de cijfers over het coronavirus in ons land.

Van Gucht ziet een ‘bemoedigende’ stabilisering in het aantal ziekenhuisopnames. Hij merkt bovendien op dat de bezettingsgraad voor intensive-carebedden in ons land momenteel op ongeveer 55 procent ligt. In totaal heeft ons land 2.293 zulke bedden voor coronapatiënten. Het is mogelijk dat in bepaalde ziekenhuizen het verzadigingspunt wordt bereikt, maar nationaal bekeken heeft België dus nog marge.

“Het virus botst steeds meer op hinderpalen, en meer mensen bouwen immuniteit op”, klonk het nog. “Hopelijk gaan de cijfers dan dalen. Wanneer die cijfers zakken, moeten we de grip op het virus behouden. Als we dat niet doen, kunnen we nieuwe opflakkeringen verwachten.”

Genieten mag, maar met respect voor regels

Daarbij hoorde ook nog een waarschuwing voor het komende weekend. Ja, genieten van het mooie weer mag. Maar in gezinsverband, in eigen buurt en als we de nodige fysieke afstand respecteren. Een uitje naar de fruitstreek, de kust of de Ardennen zit er niet in, net zomin als een tocht met de wielerclub. Wie de barbecue wil aansteken: ook dat mag, in gezinsverband. De buren of vrienden uitnodigen, dat is iets voor later.

In ons land werden vandaag 132 nieuwe coronadoden gerapporteerd, en 61 nieuwe opnames op intensieve zorgen. Dat brengt het aantal doden in ons land op 1.143, en het totaal aantal mensen op intensive care op 1.205. In totaal mochten ook al 2.872 mensen het ziekenhuis verlaten.