Direct naar artikelinhoud
Politie

Kritiek op aanpak De Crem en controles aan kust: ‘Situatie niet misbruiken om politiestaat te organiseren’

Politiecontrole in De Haan op aanwezigheid van mensen in een tweede verblijf.Beeld Benny Proot

Er komt uit liberale hoek kritiek op de ‘veel te verregaande’ maatregelen van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) rond het coronavirus, en de manier waarop aan de kust controles georganiseerd worden op dagtoeristen en mensen met een tweede verblijfplaats: ‘Deze noodtoestand mag niet misbruikt worden om een politiestaat te organiseren.’

De Crem stuurde begin deze week een ministeriële omzendbrief naar burgemeesters en korpscheffen, waarin hij oproept om de federale maatregelen tegen het coronavirus ‘rigoureus en ongenuanceerd’ toe te passen. 

“Eigen wendingen of invulling geven aan de federale maatregelen en instructies is onverantwoord en ronduit gevaarlijk”, staat erin te lezen. Bij de andere regeringspartijen is kritiek te horen omdat De Crem de omzendbrief verstuurde zonder hun medeweten, ook al is hij daar niet toe verplicht. Vooral het feit dat De Crem de lokale politie probeert te sturen, stuit velen tegen de borst.

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten reageert boos. “De sterkte van de lokale politie is net dat ze rekening kan houden met de context”, zegt ze in De Gazet Van Antwerpen. “Als je alles top-down regelt en als enige lijn de regel om de regel hanteert, vervalt die context.” 

Haar partijgenoot en kandidaat-voorzitter Egbert Lachaert deelt die bezorgdheid. Lachaert hekelde de omzendbrief gisterenmiddag in de Kamer en waarschuwde dat de noodtoestand niet mag misbruikt worden om een politiestaat te organiseren. 

Politie: ‘Meldingen getuigen van burgerzin’

Ook de aangekondigde controles aan de kust zijn voor de liberalen veel te verregaand. West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé riep deze week nog eens op om dit weekend weg te blijven van de kust, en kondigde aan dat er de hele paasvakantie lang extra politiecontroles zullen gehouden worden op de weg, in de treinstations en aan de supermarkten. Hardleerse burgers riskeren een boete van 250 euro. Tweedeverblijvers zijn tijdelijk niet meer welkom. 

“Desnoods gaan we alle appartementsblokken en campings af om tweedeverblijvers te verbaliseren. Er is geen goede uitleg meer om de regels te overtreden”, benadrukte Decaluwé.  

De woordvoerster van de politie Westkust Ine Deburchgraeve deed een beroep op de burgerzin: “Wie ziet dat huizen van tweedeverblijvers plots toch bevolkt zijn, mag ons dat melden en dan gaan wij langs”, klonk het. Ze gaf daarbij het nummer van de algemene dispatching, waar burgers allerlei meldingen kunnen doen. Geen kliklijn dus, volgens de politie. 

Ook vanuit andere partijen komt er kritiek. Sammy Mahdi (CD&V) spreekt op op Twitter over ‘stasi-praktijken’, en ook Theo Francken (N-VA) waarschuwt voor een politiestaat. 

Franky Demon, kamerlid voor CD&V, zegt in De Krant van West-Vlaanderen dat het aanmoedigen van verklikken te ver gaat voor CD&V: “Kliklijnen dreigen het wantrouwen tussen mensen te doen toenemen.”