Direct naar artikelinhoud
OnderwijsUpdate

Afstandsonderwijs na de paasvakantie? Maximum 4 uur

Beeld ter illustratie, een leerling volgt een les online via Smartschool.Beeld Photo News

Het onderwijs in Vlaanderen bereidt zich voor om ook na de paasvakantie afstandsonderwijs te geven. Een lesdag beslaat maximaal vier lesuren, ouders mogen zich maximaal twee uur per week ontfermen over het schoolwerk en preteaching staat centraal.

Hoelang blijft het nog stil in de Vlaamse klaslokalen? Niemand weet het. Het onderwijs bereidt zich voor om ook na de paasvakantie afstandsonderwijs te organiseren. Daarvoor stuurde het departement onderwijs vrijdag nieuwe richtlijnen uit. Zowel de leerling als de ouder krijgt extra aandacht. De leertijd van de leerlingen mag drie tot maximaal vier uur per dag bedragen.

‘Scholen weer open na paasvakantie? Die kans is héél klein’

“Ik denk dat de kans héél klein is dat de scholen vlak na de paasvakantie opnieuw de deuren zullen openen.” Dat zegt viroloog Marc Van Ranst. “De politiek heeft gekozen voor een evaluatiemoment op 19 april, maar de wetenschappers gaven al het advies om ze gesloten te houden tot 3 mei. Het lijkt me dan ook logisch dat de scholen zich daarop voorbereiden.”

“In een normale lesdag zitten ook andere activiteiten dan het zuivere leren, de jongeren zijn daar ook nooit zeven uur volledig geconcentreerd”, duidt pedagoog Bert Smits van Schoolmakers, een organisatie die scholen bijstaat in veranderprocessen. “Ook is het voor jongeren veel moeilijker om alleen te werken, dat vergt veel. Bovendien is het in de praktijk ook niet altijd mogelijk. Wie een laptop deelt met broer of zus, kán geen zeven uur online les volgen.”

En er wordt ook aan de ouders gedacht. Zij mogen slechts twee uur per week “actief betrokken” zijn bij de schoolopdrachten. “Scholen moeten alles zo zelfvoorzienend mogelijk maken”, zegt Smits. “Duidelijke instructies geven, links naar extra informatie voorzien, overzichtsbladen opstellen van wat van de leerlingen wordt verwacht.”

Een derde element is het nieuwe codewoord ‘preteaching’. Als er na de paasvakantie nog afstandsonderwijs wordt georganiseerd, dan worden er geen nieuwe brokken leerstof gegeven. De leerling wordt voorbereid op de leerstof die later volgt. Zodra de gewone lessen hervatten, wordt die dan iets sneller en efficiënter behandeld.