© REUTERS

Minstens 40 burgerdoden bij betogingen tegen Kabila in Congo

In Congo zijn deze week zeker 40 doden gevallen en 460 mensen opgepakt tijdens betogingen en protesten in verschillende steden tegen het aanblijven van president Joseph Kabila.

“In de loop van de week heeft het bureau van de Verenigde Naties voor de mensenrechten in Congo (BCNUDH) minstens 40 moorden op burgers gedocumenteerd in Kinshasa, Lubumbashi, Boma en Matadi, voornamelijk op mensen die protesteerden tegen de weigering van president Joseph Kabila af te treden aan het eind van zijn officiële mandaat op 19 december”, aldus de VN in een mededeling.

Voorts raakten 107 mensen gewond en werden minstens 460 arrestaties verricht, voegde Liz Throssell, een woordvoerster van het hoog commissariaat voor de mensenrechten van de VN, eraan toe op een persconferentie.

“Politie is onvoldoende terughoudend”

“De hoge cijfers geven aan dat de troepen van de politie, van defensie en van de veiligheid onvoldoende rekening houden met de noodzaak een zekere terughoudendheid in acht te nemen bij betogingen”, zo wordt VN-mensenrechtencommissaris Zeid Ra’ad Al Hussein geciteerd in de mededeling. Hij zegt dat geweld in verscheidene regio’s gesignaleerd werd, wat hem doet vrezen dat “de politieke crisis een bredere destabilisering” van het land teweegbrengt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer