Direct naar artikelinhoud
TestCoronavirus

Gentse test voor virussen bij huisdieren werkt beter dan coronatest voor mensen

Gentse test voor virussen bij huisdieren werkt beter dan coronatest voor mensen
Beeld EPA

Haalt uw kat moeilijk adem? Dan kan het dier besmet zijn met Covid-19. Een Gentse prof heeft een nieuwe test ontwikkeld om te zien welk virus uw huisdier heeft. De test werkt zelfs beter dan de coronatest voor mensen.

Hans Nauwynck onderzoekt in zijn lab van de Universiteit Gent of zieke katten besmet zijn met corona. “We hebben er al drie binnengekregen met ademhalingsproblemen”, zegt de professor veterinaire virologie. “Op één resultaat wacht ik. De andere twee hadden geen corona. De ene kat had twee andere virussen. De andere had geen enkel virus, maar stierf wellicht aan hartfalen.”

Professor Nauwynck ontwikkelde met zijn team een test waarmee hij in één klap kan testen of een dier besmet is met een virus. En zo ja, met welk. De coronatesten voor mensen kunnen dat niet. Die detecteren alleen of iemand besmet is met sars-cov-2.

“Die manier van testen begreep ik als student al niet”, zegt Nauwynck. “Ik noem dat diagnosticeren met voorkennis. Je moet bepalen op welk virus je wil testen. Is dat Covid-19, dan moet je deeltjes van dat virus toevoegen aan de test. Maar als dat negatief is, dan volgt de vraag: wat is het dan wel?”

Virusdeeltjes

Nauwynck test op een andere manier. “Wij kijken naar alle virusdeeltjes. Het hele viroom. Die test vertelt ons of een dier besmet is met een virus en zegt meteen met welk virus. Je hoeft vooraf niets uit te sluiten. Dat is veel betrouwbaarder.”

De professor hoopt de technologie snel te kunnen toepassen op mensen. “We gaan eerst nog wat meer testen op dieren. Als het zo goed blijft gaan als nu, kunnen we overschakelen op humane testen. We zijn daarover al in gesprek met het UZ. Het heeft nog wel wat voeten in de aarde om de test aan te passen. De productiestandaarden liggen veel hoger voor gebruik op mensen. Zo moeten die swabs bijvoorbeeld allemaal erg proper blijven in een cleanroom en je moet financiers vinden. Dat neemt al makkelijk een half jaar in beslag.”

Nauwynck werkt ook aan de ontwikkeling van testen die antistoffen in het bloed detecteren. “Als je die hebt, ben je immuun”, zegt hij. “Dat is belangrijk om te weten.”