Direct naar artikelinhoud
Stand van zakenCoronavirus

Wat vertellen de nieuwste Belgische cijfers? ‘De druk op ziekenhuizen blijft hoog’

Wat vertellen de nieuwste Belgische cijfers? ‘De druk op ziekenhuizen blijft hoog’
Beeld Tim Dirven

Alweer 140 doden door het coronavirus in België, maar ook een relatief laag aantal nieuwe ziekenhuisopnames. Wat vertellen de meest recente cijfers over de uitbraak ons land?

Eerst het goede nieuws: het aantal nieuwe opnames in de ziekenhuizen blijft stagneren. Met 503 nieuwe patiënten blijft dat aantal schommelen tussen 500 à 600 opnames per dag (zie grafiek). Daarmee lijkt de uitbraak van Covid-19 in ons land, meer dan drie weken na de eerste maatregelen, steeds meer te vertragen.

Met 40 nieuwe opnames op de afdeling intensieve zorg lijkt ook die curve (zie grafiek) te stabiliseren. De afgelopen week schommelde dat cijfer tussen 60 en 100 opnames per dag.

Het is belangrijk dat die ‘knik’ in de curves er kwam, want anders zouden de ziekenhuizen binnen de kortste keren overspoeld worden door Covid-patiënten. Onder die druk zouden veel meer mensen overlijden.

De nieuwe cijfers zijn nog geen reden tot juichen. De stabilisatie is goed nieuws, maar de druk op de ziekenhuizen blijft torenhoog, waarschuwt viroloog Steven Van Gucht. In totaal zijn nu 5.678 bedden in de ziekenhuizen bezet door patiënten met corona. Daarvan liggen 1.205 mensen in kritieke toestand op intensieve zorg. Meer dan 3.200 Belgen hebben het ziekenhuis op dit moment verlaten.

Kortom: de maatregelen in ons land geven Covid-19 steeds meer tikken, maar het virus ligt nog niet uitgeteld in de touwen.

140 nieuwe overlijdens

Nu het slechte nieuws: er zijn alweer 140 overlijdens gerapporteerd in de afgelopen 24 uur, wat het totaal op 1.283 Belgische doden brengt. Het aantal overlijdens zal volgens de voorspellingen van het crisiscentrum nog een tijdje blijven stijgen, ook al hebben de maatregelen wel degelijk effect. 

“Mensen die overlijden, zijn vaak al twee weken of langer geleden besmet geraakt met het virus”, legt viroloog Van Gucht uit. Daarom wordt de ‘knik’ in de curve van het aantal nieuwe overlijdens later verwacht.

Straten ontsmetten?

Straten ontsmetten, zoals in sommige andere landen gebeurt, heeft volgens Van Gucht heel weinig zin. “Bomen, beton en asfalt zijn geen bronnen van het virus. Mensen zijn dat wel. Die producten werken maar even en zijn schadelijk voor het milieu. Ecologisch zijn ze dus nefast en virologisch heel weinig zinvol.”

Het heeft volgens de viroloog veel meer zin om gericht oppervlakten te ontsmetten. Denk daarbij aan klinken, knoppen of leuningen die mensen veel aanraken. “Ook een goede handhygiëne in acht nemen is veel zinvoller”, klinkt het.

Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog