Onlineplatform RUMAG plooit na kritiek over plagiaat, ook Belgische achter "Ik wil naar huis"-slogan bestolen

In Nederland heeft de topman van het onlineplatform RUMAG een stap teruggezet na een kritische reportage in het programma "Zondag met Lubach". Daarin werd aangetoond hoe het bedrijf pakkende, grappige en soms provocerende uitspraken online zet en commercialiseert. De quotes komen echter van anderen. De druppel die de emmer deed overlopen was de zogenoemde "corona-kledinglijn" voor het Rode Kruis.

RUMAG is ontzettend populair op sociale media met 1,1 miljoen volgers op Instagram, een eigen festival en een YouTube-kanaal. Misschien kent u het wel: het bedrijf zet uitspraken online met witte letters op een zwarte achtergrond. In plaats van spaties worden punten gebruikt. Goed voor de herkenbaarheid van RUMAG.  

Er was al langer kritiek dat RUMAG de teksten niet zelf bedenkt, maar gewoon al jaren van het internet plukt bij anderen. Veelal Engelstalige quotes die vertaald worden om de kans op heibel achteraf of schadeclaims te beperken. Nederlands presentator Arjen Lubach beschuldigde in zijn programma "Zondag met Lubach" het bedrijf ronduit van plagiaat. "Een stelletje jatters (dieven) en ze zijn er trots op", vatte Lubach samen.

Een stelletje jatters en ze zijn er trots op 

presentator Arjen Lubach

Hij kaartte bovendien aan dat het bedrijf geld slaat uit de huidige coronacrisis met mondkapjes met teksten als "coronalijer" of "krijg de corona". Ook aan T-shirts, bedoeld om het Rode Kruis financieel te steunen, zou het bedrijf zeker al 35.000 tot 55.000 euro verdiend hebben. Op die T-shirts prijkt "Ik geloof in jou en mij", uit de tekst van "Avond" van Boudewijn de Groot die Chantal Janzen zong om Nederlanders in quarantaine een hart onder de riem te steken.

BEKIJK hieronder de bewuste "Zondag met Lubach":

"Ik wil naar huis" (op)gepikt

Ook de Belgische Karen François kreeg al met de praktijken van RUMAG te maken. Zij is vooral bekend van oneliners als "Aladdin zonder d is ook maar Alain" en "Ik wil naar huis" die ze op onder meer totebags (katoenen zakken, red.) zet en verkoopt.

François vertelt aan onze redactie dat ze al een hele tijd last heeft van copycats. "De Aladdin-uitspraak heb ik auteursrechterlijk via een vriend laten vastleggen, de "Ik wil naar huis"-quote niet." En daar wrong het schoentje vorige zomer toen vrienden opmerkten dat RUMAG "Ik wil naar huis" gebruikte op T-shirts en posters. 

De originele versie: 

De RUMAG-versie:

Vrienden van François spraken het bedrijf er op Twitter over aan, maar kregen een vrij brutaal antwoord:   

"Het is nu eenmaal zo dat met korte berichten op het internet, die niet uniek genoeg zijn, die vallen simpelweg niet onder het auteursrecht", reageerde topman en oprichter Thijs van der Heide eerder. 

RUMAG gebruikte ook een quote uit de populaire reeks "Chateau Meiland". De uitspraak was "Het is halftwaalf, wij gaan wijnen wijnen wijnen." De complete zin was vastgelegd bij het BOIP (Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom). "Die complete zin kan je inderdaad niet gebruiken, daar blijven we vanaf. Maar "wijnen wijnen wijnen", het element los, kan je dan wel weer gebruiken. Een grijs gebied", aldus Van der Heide.

Uitspraken? Een grijs gebied

oprichter RUMAG

De oprichter kreeg ooit de vraag of "hij het oké vindt om geld te verdienen aan de creativiteit van een ander"? "Absoluut", zei hij zonder blikken of blozen. RUMAG is volgens kenners intussen 25 miljoen euro waard en heeft 40 medewerkers. 

Gemaakte fouten herstellen

De nieuwe directie van RUMAG zegt dat het bedrijf "behoorlijk tekort is geschoten" in zijn reactie op de kritiek die het gekregen heeft. "Rumag is brutaal, erg brutaal en soms te brutaal. Als je kritiek hebt op anderen, moet je zelf ook met kritiek kunnen omgaan. Daarom hebben de aandeelhouders en de nieuwe directie besloten elke vorm van plagiaat te veroordelen. Waar dat redelijkerwijze mogelijk is, wil de directie gemaakte fouten herstellen", staat in een persbericht.

Voor het Rode Kruis zal de directie het geld, dat na aftrek van kosten over is, overmaken. RUMAG blijft overigens volhouden dat er "aan goede doelen nog nooit een euro is verdiend en dat dat in de toekomst ook nooit zal gebeuren".

Meest gelezen