Een stralend weekend, maar de boodschap is aangekomen: amper overtredingen van coronamaatregelen vastgesteld aan de kust

Een verlaten dijk in Blankenberge. © Junior Verbeeke

De kust oogt leeg tijdens het eerste stralende weekend van de paasvakantie, en dat is uitstekend nieuws. Tweedeverblijvers en andere kustliefhebbers hebben de boodschap begrepen en blijven massaal thuis. De politie voerde wel controles uit, maar moest zaterdag amper mensen verbaliseren op invalswegen. “De uitdaging wordt om dit vol te houden”, zegt gouverneur Decaluwé.

Junior Verbeeke

Talrijk waren de excuses de afgelopen weken om toch maar aan de kust te geraken. De mensen toonden zich inventief: tientallen vroegen (tevergeefs) nog snel een domicilie aan op hun tweede verblijf. Om te kunnen inschatten hoe hardleers de tweedeverblijvers en dagjestoeristen zijn, was dit eerste weekend van de paasvakantie een belangrijk moment: het prachtige lenteweer zou weleens veel volk naar de kust kunnen lokken.

De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé was dan ook duidelijk: er zou dit weekend nog meer gecontroleerd en gesensibiliseerd worden om vooral in uw kot te blijven. En die boodschap is blijkbaar aangekomen. Zowel in Knokke-Heist als in Blankenberge oogden de dijk en het strand gisteren verlaten. En aan de vaste controles op de invalswegen naar de kust was het opvallend kalm. “We hebben nog niemand moeten terugsturen. Zo hoort het”, klinkt het bij enkele agenten van de federale politie op de invalsweg van de A11 naar Knokke-Heist.

© Junior Verbeeke

Wie zich aan de richtlijnen houdt, hoeft dan ook geen schrik te hebben. Al blijft de nonchalance bij sommigen opvallend in tijden van corona. Een jongeman wil doorrijden omdat hij in Knokke-Heist woont. Identificatie? “Heb ik niet bij”, zegt hij. “Maar ’t is niet ver, hoor.” Zonder pardon wordt hij langs de kant gezet. Via een gesofisticeerde app controleert iemand van de lokale politie of zijn verhaal klopt. Hetzelfde voor een zestiger die beweert uitbater te zijn van het frituur in het centrum. Beiden mogen na een tweede screening doorrijden. “Het is niet altijd even makkelijk. De mensen kunnen beweren wat ze willen. Ik kan jouw perskaart ook namaken. Uiteindelijk moeten we ook altijd een beetje rekenen op de goodwill van onze burgers”, legt een agent uit.

Bedankje aan de burgers

Bij deze lentetemperaturen zou het zonder corona nu stormlopen naar de kust. Maar een wandeling op de Zeedijk van Blankenberge voelde gistermiddag bevreemdend aan. Nergens volk te bespeuren, de strandbars leeg en gesloten. Niemand waagde zich uit zijn kot.

Opvallend: de lokale politie stond erop om iedereen te bedanken. “Dit is absoluut geen leuk zicht, maar het toont dat de meesten zich houden aan de getroffen maatregelen”, zegt commissaris Philip Denoyette. “De afgelopen weken hebben we onze boodschap tot vervelens toe moeten herhalen. Daarom is een bedankje aan onze burgers nu wel op zijn plaats.”

Gouverneur Carl Decaluwé zag dus dat het goed was. Hij was gisterochtend zelf een controle gaan bijwonen in Jabbeke. Zijn oproep van afgelopen week was niet in dovemansoren gevallen. “Het doet mij een enorm plezier om te zien dat iedereen de maatregelen opvolgt. Uitzonderingen zullen er altijd zijn, maar de boodschap is grotendeels aangekomen. De uitdaging wordt nu om dit de komende dagen vol te houden. Controles zullen er elke dag zijn. Ik heb net nog een berichtje gestuurd naar alle korpschefs uit de regio. Hun manschappen verrichten schitterend werk.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer