‘België is klaar om 10.000 testen per dag te doen’

Een lachende Philippe De Backer in de Kamer op 2 april. © Photo News

De testcapaciteit in ons land kan opgedreven worden tot 10.000 tests per dag. Dat meldt minister Philippe De Backer (Open VLD), die de taskforce testing leidt. Ook de regionale spreiding van 20.000 testkits voor woonzorgcentra is afgesproken.

msn

De afgelopen week werden gemiddeld tussen de 3.500 en 4.000 testen per dag uitgevoerd. Volgens viroloog Emmanuel André ging het om 26.235 tests de afgelopen week, tegenover 17.957 tests de week voordien. Nu kan dat aantal opgedreven worden omdat de stock van het staalafnamemateriaal is opgevoerd.

Woonzorgcentra

Ook de verdeling van 20.000 testen over de woonzorgcentra is afgeklopt met de Risk Management Group. Vlaanderen krijgt 11.243 testkits, Wallonië 6.597, Brussel 2.054 en de Duitstalige Gemeenschap 106.

Dit weekend stellen de regio’s de lijsten met te testen woonzorgcentra op. Vanaf dinsdag wordt het staalnamemateriaal geleverd. De daaropvolgende dagen zullen de stalen worden afgenomen en de resultaten worden geanalyseerd.

Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) liet eerder al verstaan dat hij met die tests in woonzorgcentra een dubbel spoor wil bewandelen: niet alleen meer tests toe­laten in woonzorgcentra waar een uitbraak heeft plaatsgevonden, maar ook gaan testen in woonzorgcentra waar niemand besmet lijkt. Dit om te zien of de epidemie zich ook niet ongezien aan het verspreiden is.

Verder opschalen

De Backer zegt dat de capaciteit ook nog verder zal worden opgeschaald. ‘We doen door en werken nu verder om onze teststrategie volledig op punt te stellen en het coronavirus te overwinnen.’

Volgens de minister is dat te danken aan heel wat partners. Maar opvallend is de lof voor de Universiteit van Luik ‘voor het ontwikkelen van de testmethode die door de andere laboratoria zal gebruikt worden en die België de mogelijkheid geeft om over een autonome productie van reagentia te beschikken.’

De geautomatiseerde test van de Luikse universiteit is gebaseerd op drie stappen en levert al binnen een halve dag een betrouwbare resultaat op. In een eerste stap wordt het virus gedeactiveerd, daarna wordt het virale RNA (waarin de genetische informatie van het virus is opgeslagen, red.) geëxtraheerd of afgescheiden en in een derde stap wordt het RNA omgezet naar DNA en geamplificeerd, om uiteindelijk te weten te komen of het monster positief of negatief is.

Het verdriet van Limburg: 'We nemen afscheid van een hele generatie'

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Ziekenhuizen lopen vol, overlijdensberichten nemen twee keer zoveel krantenpagina’s in, meer dan honderd mensen zijn gestorven. Dit is niet Noord-Italië, maar Limburg. Hoe komt het dat de dunbevolkte provincie zo hard getroffen is? ‘Ik schrok toen ik hoorde dat Artsen Zonder Grenzen ons kwam helpen. Dat was toch in arme gebieden in Afrika en Afghanistan?’

Crisiscentrum meldt 140 doden, cijfers ziekenhuisopnames stabiliseren

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames blijft nagenoeg constant, zo blijkt uit de nieuwe cijfers van het Nationaal Crisiscentrum. Het centrum noemt dat 'goed nieuws'. Er werden ook 140 nieuwe overlijdens gemeld.

Vrijdag werden 503 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis, besmet door het coronavirus. Dat cijfer ligt in lijn met het aantal opnames van de voorbije dagen (tussen 500 en 600) Donderdag waren er bijvoorbeeld 578 nieuwe ziekenhuisopnames.

De cijfers van de nieuwe hospitalisaties geven aan dat de stabilisatie zich doorzet. Het aantal opnames blijft hoog natuurlijk, maar het verhoogt niet fors. Dat is goed nieuws, volgens viroloog Steven Van Gucht.

Overigens mochten gisteren 375 mensen het ziekenhuis verlaten. De instroom van nieuwe patiënten blijft wel hoger dan de uitstroom.

985 mensen worden beademd, dat is een stijging met 69. Er liggen sinds gisteren ook veertig mensen meer op intensieve: 1.245 in totaal. Iets meer dan de helft van het aantal bedden is nu ingenomen.

Het centrum beklemtoont dat de maatregelen helpen. 'Het is duidelijk dat we de verspreiding van het virus aan het vertragen zijn.' Het is druk en zwaar in onze ziekenhuizen (in totaal worden er 5.678 coronapatiënten verzorgd) maar het is nog beheersbaar. Het crisiscentrum vraagt dan ook dat we ons goed aan de maatregelen blijven houden.

Nieuwe overlijdens

Het crisiscentrum meldde vanmorgen 140 nieuwe overlijdens: 47 in Vlaanderen, 56 in Wallonië en 37 in Brussel. Dat die cijfers nog niet lijken te stabiliseren, ondanks alle maatregelen, is omdat het vaak gaat om mensen die twee weken of langer geleden besmet werden. De genomen maatregelen hebben pas later een effect op het aantal sterfgevallen. Ze hebben eerst een zichtbaar effect op het aantal ziekenhuisopnames. Het hoge aantal doden betekent dus niet de epidemie aan kracht wint.

Ter vergelijking: het aantal doden lag de voorbije dagen op 123 (rapportering woensdag), 183 (donderdag) en 132 (vrijdag). In totaal overleden 1.283 mensen aan het virus in ons land.

Op de persconferentie vanmorgen was sprake van 1.661 nieuwe besmettingen. Dat brengt het totale aantal bevestigde gevallen op 18 431: 10 827 (59%) in Vlaanderen, 5 246 (28%) in Wallonië en 2 046 (11%) gevallen in Brussel. Van 312 gevallen (2%) zijn geen gegevens over de woonplaats bekend. Het aantal besmettingen stijgt dus nog, maar dat komt ook omdat er meer en meer getest wordt. Volgens het crisiscentrum is het aantal ziekenhuisopnames het belangrijkste cijfer om de verspreiding te meten.