Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump waarschuwt voor ‘gruwelijke 2 weken’ en adviseert onbewezen geneesmiddel tegen coronavirus

President Donald Trump tijdens persconferentie op 4 april 2020.Beeld Getty Images

Covid-19 raast als een storm door de Verenigde Staten. Met meer dan 310.000 bevestigde besmettingen nemen ze met ruime voorsprong een sombere koppositie in op vlak van het aantal infecties. De piek is volgens president Trump voorlopig nog niet in zicht. Bovendien adviseerde hij, tegen het advies van zijn raadgevers in, een onbewezen geneesmiddel. 

Er zullen nog vele slachtoffers vallen en de komende twee weken worden het zwaarst. Dat zei president Donald Trump gisterenavond op een persconferentie. Hij voegde er nog aan toe dat er duizenden extra militairen worden ingezet om de verschillende staten bij te staan in hun strijd tegen Covid-19. “De Verenigde Staten moeten terug open, we willen dit geen maanden blijven doen”, aldus Trump. Naar New York City zou hij “duizend militairen” sturen.

De staat New York is het zwaarst getroffen, met alleen daar al 113.000 besmettingen en 3.600 doden. In miljoenenstad New York City kwamen al 1.905 mensen om het leven. Burgemeester Bill de Blasio lanceerde gisteren nog een oproep tot mobilisatie aan het medisch personeel. Hij verwacht in april en mei nog 45.000 extra medische professionals nodig te hebben om de crisis het hoofd te bieden.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog.

Vice-president Mike Pence (l) en president Donald Trump (r).Beeld Getty Images

De Amerikaanse president maakte gebruik van de situatie om zijn volk aan te raden een onbewezen geneesmiddel in te nemen ter voorkoming van het nieuwe coronavirus. Hydroxychloroquine - de werkzame stof van een medicijn tegen malaria, dat tevens gebruikt wordt voor de behandeling tegen lupus en artritis - zou effectief zijn tegen de longziekte Covid-19. Meer onderzoek hierover is nodig, maar zo heeft Trump het niet begrepen. “Wat heb je te verliezen?”, vroeg de president retorisch. “Neem het.” Zelf zou hij ook overwegen om met het malariamedicijn te beginnen, “na een gesprek met zijn dokters”. 

De gezondheidsadviseurs van Trump, die in dezelfde kamer stonden, waarschuwden eerder al dat het malariamedicijn “géén hulpmiddel” is tegen het coronavirus en dat er momenteel alleen anekdotisch bewijs is dat het werkt. Eerder waren er al berichten in de Amerikaanse media over een verhoogde vraag naar het medicijn door de geruchten, waardoor het moeilijker wordt voor bijvoorbeeld artritispatiënten om hun behandeling voort te zetten.

Wetenschappers zijn wereldwijd wel druk in de weer in de race naar een legitiem vaccin, ook in eigen land.

In de Verenigde Staten zijn nu al meer dan 310.000 coronabesmettingen geregistreerd en meer dan 8.000 overlijdens. Dat blijkt uit de gegevens van de Johns Hopkins-universiteit.