Direct naar artikelinhoud
Gezondheid

Hoe merk je het verschil tussen coronasymptomen en hooikoorts?

Hoe merk je het verschil tussen coronasymptomen en hooikoorts?
Beeld AP

Het pollenseizoen is van start gegaan. Vooral het stuifmeel van berken speelt mensen met een allergie dezer dagen parten. De symptomen aan de luchtwegen overlappen voor een groot stuk met die van het gevreesde coronavirus. Maar er zijn ook belangrijke verschillen.

Een verstopte neus, rooddoorlopen ogen, jeuk in neus en ogen, vermoeidheid, ademhalingsmoeilijkheden, een geïrriteerde keel, hoesten en niezen, dat zijn symptomen die hooikoortslijders meteen herkennen. 

Tot op zeker niveau lopen die ook gelijk met wat iemand ervaart die besmet is met het Covid-19-virus. Maar je kan de twee toch goed van elkaar onderscheiden, weet NKO-arts Peter Hellings van het UZ Leuven. “Bij een corona-infectie is er een belangrijke component van geurverlies aanwezig, met daarnaast ook koorts en een algemeen ziektegevoel.” 

Ook spierpijn is een symptoom dat normaal niet voorkomt bij een allergie, maar wél bij een griep of bij Covid-19. Wie twijfelt, kan altijd bij de huisarts terecht.

Als je hooikoortsklachten hebt, kan je best je normale basisbehandeling volgen en contact met pollen zo veel mogelijk vermijden. 

Sciensano raadt de volgende richtlijnen aan:

• Reinig je neus met fysiologisch water
• Draag een (zonne-)bril om contactreacties te vermijden
• Neem een douche en was je haar voor je gaat slapen
• Gebruik papieren zakdoeken en werp ze weg na elk gebruik
• Droog de was niet buiten
• Houd de ramen dicht bij verplaatsingen met de wagen
• Vermijd zaken waar je allergische reacties kan op hebben (tabak, huisgeuren, kaarsen, wierook, schoonmaakmiddelen of doe-het-zelfproducten,...)

Minstens 1 op 10 personen in België heeft naar schatting last van allergische klachten bij blootstelling aan grote hoeveelheden berkenstuifmeel. Het berkenstuifmeelseizoen duurt gemiddeld 5 weken. 

Lees ook: Zo voelt het nu echt om corona te hebben: 4 patiënten, 4 keer anders.