Direct naar artikelinhoud
Toerisme

Minister Demir bepleit waardebon voor tweedeverblijvers: ‘We gaan hen nodig hebben’, burgemeesters aan de kust reageren

Vlaamse minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA).Beeld Photo News

Vlaamse minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) lanceert in De Zondag een oproep aan de burgemeesters van de kustplaatsen. ‘Geef de tweedeverblijvers een waardebon voor de lokale economie. Dat kan de toeristische relance vooruit helpen.’ Kustburgemeester Steve Vandenberghe (Bredene) is ‘bijzonder boos’ op wat hij ‘dwaze uitspraken’ noemt.

en

Demir zegt bezorgd te zijn om de toeristische sector. Ze vreest dat de sector de laatste zal zijn die kan heropstarten. Volgens een inschatting van Toerisme Vlaanderen zou de coronacrisis zorgen voor een omzetverlies van anderhalf miljard euro per maand.

Demir lanceert daarom de oproep voor een waardebon. “De tweedeverblijvers zullen de eerste toeristen zijn na de crisis. We gaan hen nodig hebben. Geef hen daarom een waardebon voor de lokale economie. Dat kan de toeristische relance vooruit helpen”.

‘Van de pot gerukt’

Steve Vandenberghe (sp.a), burgemeester van Bredene, reageert verbolgen op het voorstel. Met haar uitspraak gooit ze volgens Vandenberghe olie op het vuur. “Ik ben bijzonder boos. Wij worden overrompeld met domicilie-aanvragen van tweedeverblijvers, maar we hielden één lijn aan met alle kustburgemeesters. Ook de samenwerking met de gouverneur is uitstekend. Met die ene domme quote zet de minister al ons werk op de helling. Het is gewoon van de pot gerukt.”

De Bredense burgemeester benadrukt ook dat de gezondheid en de veiligheid van de mensen tijdens de crisis voorop moeten staan. “Het kusttoerisme is voor mij ook belangrijk. Iedereen is met open armen welkom, eens de crisis voorbij is. Nu zijn dergelijke dwaze uitspraken niet aan de orde.”

Oostende

Ook Oostendse collega Bart Tommelein (Open Vld) vindt dat de gezondheid van de mensen momenteel centraal moet staan. “We nemen nu dringende crisismaatregelen voor zieken, ouderen, werklozen en personeel”, tweet de burgemeester van Oostende. De heropbouw van het kusttoerisme en de kusthoreca zal pas in een volgend stadium aan de orde zijn. “Daar zal geld voor nodig zijn. Nu al individuele compensaties suggereren is niet wijs.”

Minister Demir benadrukt dan weer dat haar uitspraken misbegrepen werden. “Als burgemeester Vandenberghe meent dat ik voor het einde van de crisis mensen naar zee wil lokken, moet hij het voorstel nog eens lezen. Hysterisch reageren en een voorstel voor de heropleving van de eigen toeristische sector ‘dom’ noemen is -laat ons zeggen- niet verstandig”, klinkt het in een reactie.

Overigens is het idee van de waardebon niet nieuw. Knokke-Heist kondigde eind maart al aan dat de gemeente tweedeverblijvers een cadeaubon van 200 euro zou schenken om later te gebruiken bij de lokale handelaars en horeca. De kustgemeente maakt daar 4 miljoen euro voor vrij.