Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Mogelijk dubbel zoveel coronadoden in Nederland als tot nu toe gemeld

Zorgverleners aan het werk in NederlandBeeld ANP

Het aantal coronadoden in Nederland ligt mogelijk twee keer zo hoog als tot nu toe werd bekendgemaakt door het Nederlands Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het officiële dodental door het coronavirus in Nederland staat intussen op 1.766. Maar in werkelijkheid ligt dat cijfer nog een pak hoger.

Uit een eerste schatting van het RIVM, gebaseerd op cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) blijkt dat de sterfte in de vierde week van maart aanzienlijk hoger lag dan normaal gesproken in deze tijd van het jaar. Het RIVM zorgt bij onze noorderburen voor de dagelijkse update van cijfers rond het coronavirus.

In de vierde week van maart stierven er 3.892 mensen in Nederland: dat zijn er 870 tot 1.181 meer dan verwacht. Een aanzienlijk deel van hen is vermoedelijk gestorven door het coronavirus. Aangezien het RIVM niet iedereen meer test, is het sterftecijfer in Nederland hoger dan de dagelijkse rapportage doet uitschijnen. Vooral ouderen in verpleeghuizen of ouderen die thuis sterven worden niet allemaal getest op het coronavirus. Zij tellen daarom niet mee in de officiële cijfers over sterfte door covid-19.

Op basis van de totale sterftecijfers in een week kan nu wel een inschatting worden gemaakt over het dodental door het virus. Vanaf 9 maart is er al een toename in de sterftecijfers te zien, met name onder ouderen en inwoners van Brabant. Tussen 9 en 15 maart overleden er 3.203 mensen, dat zijn er 200 tot 500 meer dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar. In de week daarna stierven er 3.575. De cijfers voor de week tot 29 maart zijn nog niet volledig, maar het CBS raamt dit aantal op 4.308. Het CBS geeft aan dat deze stijging niet te verklaren is door weersomstandigheden of een griepgolf. Het dodental in die week komt daarmee hoger uit dan de piek van de griepgolf in 2017.

De ‘oversterfte’ is ongeveer twee keer zo groot als de bevestigde sterfte door covid-19.

Volgens het RIVM was de sterfte ‘sterk verhoogd’ in de leeftijdsgroepen van 65 jaar en ouder. Voor de getroffen provincies als Noord-Brabant,  Limburg, Gelderland en Zuid-Holland lag het sterftecijfer hoger, blijkt uit aanvullende informatie van het CBS.

Ook van de patiënten in het ziekenhuis is niet altijd bekend of ze besmet zijn met het coronavirus. In Brabantse ziekenhuizen is bijvoorbeeld van ruim de helft van de nieuwe patiënten niet bekend of ze het virus hebben. Ook op de intensive care in heel Nederland liggen tientallen patiënten bij wie niet officieel is vastgesteld of ze het coronavirus hebben.