Sophie Wilmès: “Cijfers geven hoop, maar moeten volhouden. Meer dan ooit”

Premier Sophie Wilmès (MR) heeft in een videoboodschap een tussentijdse balans opgemaakt van de uitbraak van het coronavirus in ons land. “Het zijn cijfers die hoop geven, maar we moeten volhouden. Meer dan ooit.”

sgg

“Al weken lang is de strijd tegen de verspreiding van Covid-19 in België voor elk van ons de dagelijkse realiteit”, zo begint premier Sophie Wilmès haar videoboodschap die ze verspreidde. Daarom is het volgens haar een goed moment om een tussentijdse balans op te maken. “De situatie is ongezien en overweldigend voor ons. We hebben een reeks moeilijke maatregelen moeten nemen. De offers zijn heel groot. Vooral voor mensen die alleen zijn. Deze offers mogen niet voor niets zijn.”

De premier begon hoopvol. Volgens haar zijn experts het er over eens dat het effect van onze inspanningen al te zien is aan hoe het virus zich in ons land evolueert. “Het zijn cijfers die hoop geven. Het heeft ervoor gezorgd dat we hebben kunnen vermijden dat onze ziekenhuizen, en in het bijzonder de afdelingen intensieve zorgen, oververzadigd zouden geraken.” Maar het zit er nog niet op. Ook na de piek zullen er nog veel ziekenhuisopnames en ook overlijdens volgen, zei ze.

“Ondanks alles moeten we volhouden. Onze wilskracht wordt elke dag op de proef gesteld. Maar we moeten standhouden. We moeten absoluut de regels blijven volgen. Ook nu het weer mooi weer wordt.”

Wilmès benadrukte de enorme capaciteiten en de goede gezondheidszorg in ons land. Maar zei ook dat zelfs in de huidige internationale context, landen zoals het onze moeilijkheden hebben. “Het tekort aan medisch materiaal is daar een illustratie van. Onzekerheid over de leveringen is helaas de norm geworden. Het is duidelijk dat de situatie op het terrein verbetert, maar nog niet voldoende. Er zijn nog veel obstakels.”

Economische situatie

Ook haalde de premier kort de socio-economische situatie aan. “We zullen dit voelen lang nadat de situatie genormaliseerd is. We hebben al veel maatregelen genomen en er zullen er nog volgen. Vooral ter ondersteuning van de gezondheidszorg.”

“Veel mensen vragen mij wanneer ze terug het normale leven kunnen opnemen. Wanneer ze terug naar school of naar het werk kunnen? We verlangen er allemaal naar. Terugkeren naar de normaliteit. Niemand kan zeggen wanneer het zover zal zijn. Maar we moeten ons erop voorbereiden. Er zal een tijd voor en na corona zijn. We moeten sterker uit deze beproeving komen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen