Direct naar artikelinhoud
Politiek

Maggie De Block: ‘Sommigen doen alsof alleen België met dit virus opgescheept zit’

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.Beeld BELGA

De malaise rond de mondmaskers maakt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) steeds meer kop van Jut. In een interview met Het Laatste Nieuws blijft de politica er nuchter bij. ‘De beste stuurlui staan aan wal zeker?’

Vooral in Franstalig België klinkt de kritiek steeds luider en wordt om haar ontslag gevraagd. “Een van de belangrijkste PS’ers (de topman van het Franstalige socialistische ziekenfonds Jean-Pascal Labille, LID) vindt het blijkbaar een goed moment om een politiek spel te spelen. Daar ga ik niet in mee. Wij werken dag en nacht om de coronacrisis aan te pakken.” Kritiek mag en moet, zegt De Block. “Ik heb daar geen probleem mee. Maar ik stel voor dat we eerst energie steken in het bezweren van de crisis, de rekening kan nadien worden gemaakt. Sommigen doen alsof alleen België met dit virus opgescheept zit.”

Dat de cijfers van het aantal nieuwe besmettingen lijken te dalen stemt de minister positief, maar voorzichtig. “Er zijn voor het eerst meer ontslagen uit ziekenhuizen dan nieuwe opnames in de ziekenhuizen. Ik ga daar niet euforisch over zijn, want er liggen nog steeds veel mensen in moeilijke omstandigheden in de ziekenhuizen. En sommige mensen gaan we nog verliezen. Maar we hebben het virus bij zijn nekvel, zoals viroloog Steven Van Gucht zegt, en we gaan het niet lossen.”

De Block zegt ook niet mordicus vast te houden aan haar ambt. “Denkt u dat mijn leven dan zal eindigen? Ik ben een fan van het Britse koningshuis, maar ik hou me niet vast aan mijn ministerpost zoals de Queen mum vasthoudt aan haar kroon. Ik deed nooit aan carrièreplanning en zeker vandaag niet. Mijn kinderen zullen heel blij zijn als ik weer een gewoon leven heb. Ik neem verantwoordelijkheid en ga een bijzonder moeilijke uitdaging aan. Samen met heel veel andere mensen.”