Ronny aan het werk in de controlekamer.© Electrabel

Ronny houdt kerncentrale Doel 3 draaiende: “We voelen ons verbonden met zorgverleners, ook wij werken door”

Het lijkt voor velen een evidentie dat er continu stroom uit het stopcontact komt. Al moet die stroom ergens opgewekt worden. De kerncentrale van Doel draait nog steeds, al is dat met een minimale bezetting. Ronny geeft een kijk op de controlekamer.

Dieter Verschooren

Ronny De Kempeneer (48) uit Nieuwkerken-Waas werkt ondertussen al 25 jaar voor Electrabel in de kerncentrale. Daarvan staat hij al negen jaar als leidinggevende in de controlekamer van Doel 3. “Ik ben bedrijfschef van de kerncentrale Doel 3”, licht Ronny toe. “Zeven teams houden dag en nacht toezicht vanuit de controlekamer op de reactor. Wij staan in voor de besturing, en de controle van beveiligings- en de noodsystemen van de reactor. Momenteel is de bezetting teruggeschroefd tot het wettelijke minimum van acht personen per shift. Er zijn wel ploegen die uit meerdere werkkrachten bestaan, maar die extra mannen staan nu op reserve voor moesten er mensen ziek vallen. Maar momenteel zijn er nog geen zieken, dus dat is goed.”

De centrale moet constant bemand zijn omdat er ook vaak verplichte veiligheidstesten uitgevoerd moeten worden. Thuiswerken zit er voor Ronny en z’n team dus niet in, in tegenstelling tot een heel groot deel van de Belgen. Dat zoveel mensen momenteel thuiswerken heeft ook een grote impact op het stroomverbruik.

Verbruik drastisch gedaald

“We zien dat veel grote bedrijven de deuren moeten sluiten en daardoor daalt het verbruik drastisch”, gaat Ronny verder. “Het huidige verbruik is vergelijkbaar met een weekend tijden een schoolvakantie. Het verbruik ligt gemiddeld 16 procent lager dan gewoonlijk, met uitschieters tot wel een vierde minder dan gewoonlijk.”

Ook in de kerncentrale worden maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Zelfs in de controlekamer wordt er onder anderen aan social distancing gedaan. “Laptops en controlepanelen worden systematisch ontsmet. Maar ook wanneer er van shift gewisseld wordt letten we goed op. De niet essentiële werken worden naar het einde van het jaar verschoven zodanig dat er niet al te veel mensen in de controlekamer moeten zijn zodanig dat er niet al te veel mensen in de kamer moeten zijn.”

Ronny en zijn team zorgen er niet alleen voor dat wij thuis onze laptop kunnen opladen, maar ook dat de ziekenhuizen, woonzorgcentra en supermarkten blijven draaien. “We voelen ons dan ook verbonden met de mensen die daar werken en dat ook wij onze rol in deze crisissituatie hebben.”

INFO

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER