Direct naar artikelinhoud
Verenigd KoninkrijkUpdate

Boris Johnson opgenomen in ziekenhuis wegens ‘hardnekkige’ coronasymptomen

Premier Boris Johnson.Beeld EPA

Boris Johnson is uit voorzorg opgenomen in het ziekenhuis. De Britse premier werd tien dagen geleden positief getest op het coronavirus en verbleef al die tijd thuis in zelf-isolatie. Hij moest worden opgenomen vanwege “hardnekkig aanhoudende symptomen”, zoals koorts en een droge hoest.

Woordvoerders beklemtonen dat Johnson niet met spoed naar het ziekenhuis is gegaan. Het zou gaan om “een voorzorgsmaatregel, op advies van zijn dokter”. De 55-jarige premier zal in het ziekenhuis aan “een aantal routine tests” worden onderworpen, maar blijft de regering leiden, en zal regelmatig contact hebben met zijn collega’s.

Johnson had gehoopt afgelopen vrijdag al uit quarantaine te kunnen, maar vanwege aanhoudende koorts moest hij in zijn appartement op Downing Street blijven. Zaterdag liet zijn zwangere vriendin Carrie Symonds via Twitter weten dat zij ook al een week op bed lag met symptomen van het virus.

Johnson is al die tijd vanuit huis door blijven werken. Britse media berichtten vorige week dat hij ernstiger ziek was dan de premier of zijn medewerkers wilden toegeven, en dat hij werd bezocht door artsen die bezorgd waren over zijn ademhaling. Downing Street ontkende dat de gezondheid van Johnson was verslechterd, en stelde dat niets erop wees dat hij moest worden opgenomen.

‘Sterke man’

De Amerikaanse president Trump wenste Johnson gisteren beterschap. “Hij is een grote vriend van me”, zei Trump tijdens zijn persconferentie. “Ik weet zeker dat het goed met hem komt, hij is een sterke man, een sterke persoon.”

In het Verenigd Koninkrijk zijn 4.934 mensen in het ziekenhuis aan de gevolgen van het virus overleden, van wie 621 mensen in het laatste etmaal.