Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Tijger in Amerikaanse zoo test positief op coronavirus

Nadia, de vierjarige Maleise tijger uit de Bronx Zoo, die positief getest heeft voor het coronavirus op een archiefbeeld.Beeld VIA REUTERS

Een tijger in de Bronx Zoo in New York heeft positief getest op het coronavirus, dat heeft de Wildlife Conservation Society bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat bij een dier in de VS het coronavirus is aangetroffen. 

De vierjarige vrouwelijke Maleise tijger, genaamd Nadia, ontwikkelde een droge hoest en had een verminderde eetlust. Ze werd getest uit voorzorg en het testresultaat bleek positief.

Haar zus Azul, twee Amoertijgers en drie Afrikaanse leeuwen vertoonden ook symptomen van het virus, maar er wordt verwacht dat ze zullen herstellen. Het is niet bekend hoe de ziekte zich ontwikkelt bij grote katachtigen. De dieren zijn waarschijnlijk besmet geraakt door een verzorger die het virus bij zich droeg, maar nog geen symptomen vertoonde. De Bronx Zoo is sinds 16 maart tijdelijk gesloten.

Eerder raakten al twee honden en een kat in Hongkong besmet met het coronavirus. Ook testte een kat in ons land positief voor het coronavirus. Het Federaal Voedselagentschap heeft intussen enkele aanbevelingen opgesteld, die in de eerste plaats huisdieren moet beschermen.

Huisdier binnenhouden bij besmetting baasje

Als een baasje besmet raakt met het coronavirus, wordt gevraagd om het dier binnen te houden en het contact tussen baasje en dier tot een minimum te beperken. In het geval dat het baasje naar het ziekenhuis moet, kan een medebewoner of naaste kennis de zorg van het dier overnemen.

Het Wetenschappelijk Comité beveelt overigens niet aan om huisdieren waarvan gedacht wordt dat ze besmet zijn te laten testen “totdat de diagnostische mogelijkheden drastisch zijn vergroot”. Euthanasie bij huisdieren van coronapatiënten is ook niet aan de orde. Alles lijkt er immers op te wijzen dat de dieren een besmetting zonder symptomen of een niet-dodelijke variant van de ziekte ontwikkelen. 

De ingang van de Bronx Zoo, waar de besmette tijger Nadia verblijft.Beeld AP