Lockdown bezorgt één op twee Belgen mentale problemen

Meer dan de helft van de Belgen (52 procent) kampt met mentale problemen, doordat ze constant moeten binnen zitten. Dat is drie keer zoveel als in normale tijden, schrijft de Franstalige krant Le Soir op basis van een onderzoek van de universiteiten van Louvain-la-Neuve en Antwerpen.

De maatregelen van de regering tegen het coronavirus hebben een grote impact. Dat de economische impact groot was, wisten we al. En dat de fysieke gezondheid van de inwoners eronder lijdt, is ook geen verrassing. Maar voor de invloed op onze mentale gezondheid waren tot nu tot geen cijfers beschikbaar.

De UCLouvain en de UAntwerpen hebben nu samen een onderzoek gedaan in beide landsdelen tijdens de eerste twee weken van de quarantaine. Ze komen tot de conclusie dat 52 procent van de Belgen zich mentaal slecht voelt. In normale tijden is dat maar 18 procent, volgens het jaarlijkse onderzoek van de farmavereniging Sciensano. Dat is dus een verdriedubbeling. Er namen 25.000 mensen deel aan de enquête van de universiteiten.

Jonge mensen

Opmerkelijk of niet, vooral jonge mensen worden geraakt door de lockdown. Tussen 15 en 24 jaar geeft één derde van de ondervraagden aan zich slecht te voelen en dat vermindert gestaag met de leeftijd. Hoe ouder iemand is, hoe minder last hij heeft om binnen te zitten, blijkt uit het onderzoek. ‘Jongeren zijn sowieso actiever dan oudere mensen’, zegt onderzoeker Kris Van den Broeck aan Business AM. ‘Je hebt wel wat actieve 50-plussers, maar die groep is kleiner. Daarom is de impact op jongeren groter.’

Mannen hebben er over het algemeen minder last mee dan vrouwen. Van den Broeck schrikt daar niet van. ‘Vrouwen zijn ook in niet-coronatijden vatbaarder voor depressies’, klinkt het. ‘Wat nu extra kan meespelen, is dat ze minder steun kunnen zoeken bij vrienden, wat vrouwen sneller zullen doen dan mannen.’

Nazinderen

Van den Broeck houdt wel zijn hart vast voor na de quarantaine. ‘Dit gaat nog lang nazinderen’, denkt hij. ‘Er volgt nog een hele financieel-economische crisis en dat is nooit goed nieuws voor mentale gezondheid. Tijdens de bankencrisis van 2008 waren er ook significant meer zelfmoorden dan in normale tijden, dus dat zit er nu ook aan te komen.’ Ook het feit dat mensen nu meer binnen zitten met hun eigen gedachten, zal hier niet goed aan doen.

Het onderzoek loopt in drie golven. Dit zijn de resultaten van de eerste golf, de tweede golf is nu bezig. Na de quarantaine volgt de derde golf om te zien hoe de resultaten verschillen. U kunt hier deelnemen.

Meer