Hulplijn 1712 ziet sinds vorige week een forse toename van het aantal meldingen van huiselijk geweld, een gevolg van de lockdown.
Volledig scherm
PREMIUM
Hulplijn 1712 ziet sinds vorige week een forse toename van het aantal meldingen van huiselijk geweld, een gevolg van de lockdown. © Shutterstock

Verplichte coronamaatregelen eisen tol binnen gezinnen: huiselijk geweld neemt toe

We zitten al drie weken verplicht ‘in ons kot’. Experts waarschuwden al bij de start van de lockdown voor een toename van huiselijk geweld, en die vrees lijkt nu ook uit te komen. Bij 1712, de hulplijn voor slachtoffers van geweld, zien ze het aantal meldingen sinds vorige week fors toenemen. “De komende dagen en weken verwachten we nog een verdere stijging”, zegt coördinator Wim Van de Voorde. “We gaan onze openingsuren en capaciteit uitbreiden en lanceren een nieuwe campagne.”

14 reacties

  • stijn Dewacht

    4 jaar geleden
    Volgend jaar een enorme babyboom onder de jongeren & nog meer echtscheidingen
  • Christine Laevers

    4 jaar geleden
    Het is schandalig dat bij huiselijk geweld de vrouw met de kinderen moet verhuizen met pampers, kleding, buggy enz en dat meneer, de dader, in het huis of appartement mag blijven. Vrouwen in een vluchthuis worden ook opgesloten en meneer mag rustig rondlopen. Omgekeerde wereld.
  • Rayan El Arami

    4 jaar geleden
    Kwestie van duidelijke afspraken maken en accepteren dat je niet altijd je eigen goesting kan krijgen. Plus de taken eerlijk verdelen ipv de dominante macho uit te hangen. En als men de zelfdiscipline zou hebben om die smartphone links te laten liggen en de kids overal bij te betrekken, dan werken die ook niet op je zenuwen. Van huishoudelijke klusjes doen gaan ze niet dood en als je achteraf als beloning met hen wafels, koekjes of cupcakes bakt, doen ze het nog graag ook.
  • Filip De Ridder

    4 jaar geleden
    Voorspelbaar als je 't mij vraagt. Volgens mij gaat dit probleem in de toekomst nog toenemen, als de trend van kleiner te (moeten) wonen, en korter op elkaar te zitten verder wordt doorgezet. Als de huidige situatie naar grote sociale omgangsveranderingen leidt, zal de nood naar een eigen stek en voldoende ruimte om binnen een gesloten (gezins)gemeenschap toch me-time te kunnen hebben alleen maar toenemen. Ook zullen we meer moeten willen werken aan onze gezinsrelaties, en minder snel scheiden.
  • ivo torfs

    4 jaar geleden
    Volgend jaar zullen de tekenen nog zichtbaarder zijn.