Direct naar artikelinhoud
OostenrijkCoronavirus

Oostenrijk gaat als eerste in Europa beperkende maatregelen afbouwen

De Oostenrijkse regering.Beeld EPA

Oostenrijk presenteert als eerste Europese land concrete plannen om de beperkende maatregelen door de coronacrisis stapsgewijs af te bouwen. De strategie: heel veel mondmaskers.

In Oostenrijk geldt sinds half maart een bijna algehele lockdown. Alle winkels behalve supermarkten zijn dicht, op straat geldt een samenscholingsverbod dat door politie en leger wordt gehandhaafd. Die strategie lijkt te hebben gewerkt. Het aantal besmettingen groeit er langzamer dan in de meeste landen en ook het aantal coronadoden is in Oostenrijk laag, ‘slechts’ 220 in totaal.

Na Pasen, vanaf 14 april, mogen winkels met een oppervlakte van minder dan 400 vierkante meter hun deuren openen, zij het voor een beperkt aantal klanten tegelijkertijd. Vanaf 1 mei mogen ook andere winkels open, vanaf half mei de horeca en waarschijnlijk de meeste scholen.

“De snelle en restrictieve reactie geeft ons nu ook de mogelijkheid snel weer uit de crisis te komen”, zei Bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP). Wel waarschuwde hij voor voorbarige nonchalance. “Dit lukt alleen als we consequent blijven vasthouden aan de maatregelen.”

Liefst iedereen gemaskerd

Bovendien wordt kortelings het dragen van een mondmasker niet alleen in supermarkten en apotheken verplicht. Oostenrijk introduceert mondkapjes in onder meer kleine winkels en op het openbaar vervoer en vraagt werkgevers om ook de werknemers ze te laten dragen op het werk. Ook patrouillerende agenten moeten een mondmasker dragen.

Kanselier Kurz ziet eigenlijk het liefst dat iedereen in zijn land zo snel mogelijk mond- en neusbescherming draagt. De medische universiteit Wenen toonde zich eerder al enthousiast over die visie, maar andere deskundigen stellen dat de maskers slechts valse zekerheid bieden.