Minstens 13 doden bij zelfmoordaanslag nabij luchthaven Mogadishu

In de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn dinsdag twee bomauto's ontploft. Het doelwit was de basis van veiligheidstroepen van de African Union (AU) en de Verenigde Naties (VN). Autoriteiten hebben aan Al Jazeera bevestigd dat er minstens dertien doden gevallen zijn. Al-Shabab zegt achter de aanslag te zitten.

Belga, rvs

Een eerste bomauto onplofte dichtbij de ingang van de luchthaven van Mogadischu, waar zich meerdere gebouwen van de Verenigde Naties en kazernes van troepen van de Afrikaanse Unie (AU) bevinden. De tweede auto ontplofte dichtbij een checkpoint bemand door Somalische overheidsmensen. Het zou de bedoeling geweest zijn de troepen te raken.

Een zelfmoordterrorist zou de bommen tot ontploffing hebben gebracht. Omstreeks 08.30 uur Belgische tijd waren er luidens getuigen ook schoten te horen. De Somalische autoriteiten hebben aan Al Jazeera bevestigd dat er 13 doden gevallen zijn. "Negen slachtoffers waren veiligheidstroepen voor de Verenigde Naties, drie slachtoffers zijn gewone burgers", zo klinkt het. "Verder zijn er ook vijf mensen gewond geraakt door de bomaanslagen." Over het dertiende slachtoffer heerste er nog onduidelijkheid.

De terreurgroep Al-Shabab zegt achter de aanslagen te zitten. "We wilden de buitenlandse troepen die ons Moslimland bezetten, raken", zegt Abdulaziz Abu Muscab, een woordvoerder van de groep. Al-Shabab pleegt steeds vaker aanslagen in Somalië.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER