"We willen Balthazar uitdagen en zeker niet in herhaling vallen"

Wie Balthazar deze zomer aan het werk wil zien, krijgt daar uitgebreid de kans toe. Voor frontmannen Maarten Devoldere en Jinte Deprez en bassist Simon Casier zich op hun soloprojecten storten, volgt een atypische festivalzomer met verschillende Belgische festivaloptredens. Het eerste daarvan is vanavond, op Gent Jazz.
Maarten Devoldere (links) en Jinte Deprez (rechts)

"De voorbije jaren hebben we er bewust voor gekozen om maar één of twee grote festivaloptredens te doen in België. Daardoor hebben zelfs enkele goeie maten ons nog nooit live gezien", vertelt Jinte. "We hopen deze zomer veel nieuwe mensen te bereiken, die ons komen ontdekken."

Hun aanpak op het podium blijft min of meer dezelfde. "We hebben geleerd om gewoon onszelf te zijn. Anders komt het toch kunstmatig over", aldus Maarten. "Wél nieuw is dat we vaker headlinen. Daardoor krijgen we de kans krijgen om uit te pakken, en niet gewoon een set te spelen tussen de grote kleppers", meent Jinte. "Omdat we hoger op de affiche staan, kunnen we meer doen dan onze snelle ambiancenummers spelen. Het werkt sowieso beter als we al onze facetten kunnen tonen." Jinte knikt instemmend. "Balthazar maakt geen directe muziek. We zijn dynamischer dan dat."

Festivalherinneringen

Vanavond trapt Balthazar zijn Belgische festivalseizoen af op Gent Jazz, een plek waar ze bijzondere herinneringen aan hebben. "Ik heb daar in de achtertuin aan het KASK een opleiding jazz/producer gevolgd. Al krijg ik geen jazznoot uit mijn gitaar", geeft Jinte toe. "Tijdens mijn studies heb ik wel veel naar jazz geluisterd. Omdat het moest, maar eigenlijk is dat als muzikant sowieso een must. Jazz is de vader van de hedendaagse popmuziek."

Een ander Belgisch festival waar beide heren warme herinneringen aan koesteren, is Dranouter. "Het eerste festival waar we als pubers naartoe mochten van onze ouders én de plek waar ik Jinte heb leren kennen. Ik werd plots wakker in zijn tent. Verder wil ik daar niet over uitweiden", grijnst Maarten, die de feiten naar eigen zeggen "nog niet heeft verwerkt".

Een van hun eigen festivaloptredens dat Maarten en Jinte niet snel zullen vergeten, is dat op het hoofdpodium van Rock Werchter vorig jaar. "Superspannend! Sommigen van ons vonden het fantastisch, anderen vreselijk. Maar dat is bij elk optreden zo", aldus Maarten. "Op de mainstage van Werchter sta je ook niet op het gemak je show te spelen. Het voelt alsof je een versnelling hoger moet schakelen. Je doet dat ook, maar daardoor vergeet je soms te genieten van het moment", zegt Jinte. "Wereldgroepen die constant voor grote massa’s spelen, zullen dat ongetwijfeld geweldig vinden, maar bij ons ging het toch met veel stress gepaard."

Wat de heren zoal doen, terwijl ze in de backstage geduldig hun optreden afwachten? "Interviews. Andere bands checken. En massages krijgen. In die volgorde", lacht Jinte. "De kunst is om ergens toe te komen en te doen alsof je kreupel loopt", aldus Maarten. "De meeste festivals proberen ons te entertainen voor we het podium op moeten. Maar om eerlijk te zijn: alle festivalpret gebeurt op de wei. De backstage is niet benijdenswaardig", zegt Jinte overtuigd. "Al heb ik wel gehoord dat hier in Gent een bowlingbaan in de buurt is, dus dat kan nog leuk worden."

En halen ze geen plezier uit hun rider? "We zijn bescheiden West-Vlamingen, sober van aard. Hoe meer je tourt, hoe normaler die wishlist wordt. Omdat je alle uitspattingen na een tijdje beu bent", lacht Jinte. "We vragen daarom altijd fruit." "En niet te vergeten: bloemen en koemelk. Die we effectief opdrinken, ja", zegt Maarten serieus.

Soloplannen

Na de zomer focussen beide frontmannen zich even op hun soloproject. Maarten heeft met Warhaus zijn eerste single "The good lie" uit. "Mensen vallen er flauw bij. Een ongeziene massahysterie", antwoordt hij op de vraag naar de eerste reacties. "Het is de bedoeling om allebei even buiten de comfortzone van Balthazar te treden. Elke song die Jinte of ik voor Balthazar schrijven, laten we aan elkaar horen. Nu doen we het anders." Jinte knikt instemmend. "Het is leuk om een andere weg in te slaan. We gaan een nieuwe kant van onszelf proberen te ontdekken. Dat kan Balthazar op termijn enkel ten goede komen."

Jinte doet mysterieuzer over zijn soloplannen. Een eerste single komt er dit najaar nog, de plaat is voor volgend jaar. Hoe die gaat klinken? "Dat zal wel duidelijk zijn als het uitkomt. Het is een kant van mij die minder aan bod komt bij Balthazar. Een beetje hiphop met soul, pop en rap. Of misschien nog iets helemaal anders", grijnst hij. Daarna komt er zeker een nieuwe Balthazarplaat, de vierde al. "Daarop is alles mogelijk, zolang we onszelf maar uitdagen en niet herhalen", besluit Jinte. "Behalve techno", corrigeert Maarten. "Alhoewel…"

©Tamara Rafkin 2015

Meest gelezen